До месец военният министър в оставка Николай Ненчев отива на съд
До месец военният министър в оставка Николай Ненчев отива на съд / БГНЕС
До месец военният министър в оставка Николай Ненчев отива на съд
91973
До месец военният министър в оставка Николай Ненчев отива на съд
  • До месец военният министър в оставка Николай Ненчев отива на съд

До месец военният министър в оставка Николай Ненчев отива на съд за ремонта на руските изтребители МИГ-29. Той беше обвинен от прокуратурата за престъпление по служба още през ноември, но днес стана ясно, че разследващите са се натъкнали на още доказателства. Така престъпленията, за които Ненчев ще застане на подсъдимата скамейка стават две.

Според държавното обвинение в периода от 7 ноември 2014 г. до 29 март м.г. военният министър не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на Закона за отбраната и въоръжените сили не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за изтребителите.

Николай Ненчев допусна, че вероятно е подслушван, откакто е министър

Ненчев не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност, от което са настъпили значителни вредни последици за армията и случаят е особено тежък, посочват още от прокуратуата.

От своя страна Ненчев за пореден път обвини държавното обвинение и в частност главния прокурор, че случващото се е политическа репресия и застана зад позицията на съпартийците си от БЗНС от вчера, че Сотир Цацаров използва сталинистки методи по отношение на политиците от Реформаторския блок:

„Съзирам политическа репресия в цялата тази работа, защото не намирам нищо основателно. Преди няколко дни беше Трайчо Трайков. Аз искам да видя някаква ефективност, мен ми е любопитно какво се случва с КТБ, какво се случва с АЕЦ „Белене". Няма никакво решение по тези казуси. Задал съм тези въпроси и докато бях министър", каза Ненчев.

Николай Ненчев с още едно обвинение от прокуратурата

Той призова призова прокурорите да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на закона.