Още един министър в оставка с обвинение - Николай Ненчев
Още един министър в оставка с обвинение - Николай Ненчев / БГНЕС
Още един министър в оставка с обвинение - Николай Ненчев
91310
Още един министър в оставка с обвинение - Николай Ненчев
  • Още един министър в оставка с обвинение - Николай Ненчев

Прокуратурата повдигна обвинение на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. Обвинението е заради договора с Полша за ремонт на изтребителите МиГ-29.

Парламентът реши МиГ-овете да се ремонтират в Полша

Ненчев е обвиняем за това, че е нарушил материалните интереси на руската фирма Рск Миг. Николай Ненчев бе придружаван от адвоката си Радан Кънев. Те не конкретизираха стойността за нанесената щета.

"Бях призован във връзка с договора, който сключихме с Полша. Връчиха ми обвинение, което не ме безпокои. Абсолютно съм сигурен във всичко онова, което съм правил през тези години". Това каза пред журналисти министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев, след като излезе от Столичното следствения. Запитан в какво точно го обвиняват, Ненчев посочи: "На мен ми е малко странно, да не кажа смешно. Обърнете внимание - че съм нарушил интересите на чуждата фирма "РСК МиГ".

От своя страна Радан Кънев коментира, че е стил на прокуратурата в България да прави ПР стратегия от досъдебни производства.

"Преди да са предявени материалите искам да подчертая, че никакви доказателства не са предявени днес, това е следващ етап от процеса. Няма никакъв смисъл да се коментира обвинението. Ние като защита не знаем повече. Стил на прокуратурата е в България е да прави ПР стратегия от досъдебни производства. Не е наш стил", добави Кънев.

На въпрос как си обяснява това обвинение, Николай Ненчев отговори: "Натискът върху мен беше огромен за това, че съм се придържал строго към българския национален интерес и към интересите на нашите коалиционни партньори".

Още един министър в оставка с обвинение  Николай Ненчев
netinfo

Договорът с Полша за ремонт на шест двигателя за МиГ-29 бе финализиран преди близо година. Той е на стойност 6.138 млн. евро, а част от двигателите вече са доставени. Ремонтирането на българските МиГ-ове в Полша предизвика шумни протести от страна на Русия и авиостроителната корпорация РСК МиГ.

Компанията първо заплаши, че ще обяви самолетите за "бракувани", а след това - ще спре и доставката на резервни части за полските заводи, извършили обслужването на българските бойни самолети.

Министър Ненчев беше разпитан във Военната прокуратура

Днешният разпит на Николай Ненчев в следствието по този казус не е първият. През май тази година той беше разпитан за това по какъв начин е сключен договора и каква е причината той да е с Полша, а не с Русия, която има лиценз за това.