Военният министър в оставка се сдоби с второ обвинение
Военният министър в оставка се сдоби с второ обвинение / БГНЕС
Военният министър в оставка се сдоби с второ обвинение
91361
Военният министър в оставка се сдоби с второ обвинение
  • Военният министър в оставка се сдоби с второ обвинение

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев се сдоби с второ обвинение. Военно-окръжната прокуратура го привлече като обвиняем за престъпление по служба, с което е ощетил държавата с близо 260 хил. лв. след поръчка за униформи. Ненчев обясни обвинението си с това, че с действията си като министър е засегнал нечии икономически интереси.

Той обвини главния прокурор Сотир Цацаров, че изпълнява поръчка срещу него. Това е второ обвинение за Ненчев в последните три дни, след като прокуратурата го обвини в престъпление по служба заради ремонта на двигателите на старите съветски изтребители МиГ 29.

Прокуратурата: Николай Ненчев е обвиняем за тежки престъпления по служба

Софийската военна прокуратура повдигна ново обвинение срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев за престъпление по служба заради поръчка за купуване на армейски униформи, която е от преди две години.

Според обвинението Ненчев е подбудил тогавашния шеф на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов да извърши престъпление при обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещи.

С действията си двамата са довели до загуба на Министерството за близо 260 000 лева.

Търгът печели „Лортън" ЕООД, тъй като е предложила най-ниска цена. Според обвинението Николай Ненчев е разпоредил да не се прави договор с фирмата. Вместо с нея договор се подписва с „Интендантско обслужване" ЕАД. А върху неговия управител е имало натиск да сключи самостоятелен договор с „Лортън" и така да стане подизпълнител.

Ощетяването на бюджета идва от разликата в ценовите предложения на двете компании, обясни полк. Емил Ангелов от Военно-окръжната прокуратура.

"Щетата се формира от разликата в офертата на "Лортън" и "Интендантско обслужване". През март и ноември 2015 година се сключват два договора между Министерството на отбраната и "Интендантско обслужване". Договорът, сключен през март 2015 година, е на стойност 4 354 823.58 лева с ДДС. Вторият договор, сключен през ноември 2015 година, е на стойност 988 200 лева с ДДС. По първия договор щетата е в размер 196 701.78 лева, а по втория договор е 63 072 лева. Сумата дава общо 259 773.78 лева щета.

Изгодата на министър Ненчев е била да изпълни политическото си обещание пред работниците на „Интендантско обслужване", че ще направи всичко възможно те да получат поръчката, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

След като получи обвинението си Ненчев заяви, че е обект на атаки, защото с дейността си като министър е засегнал сериозни икономически интереси.

"Обявяваме обществена поръчка. Не печели "Интендантско обслужване". Печели друго фирма и тя възлага на "Интендантско обслужване". В миналото се е случвало това. На това аз му казвам престъпление. Това е свързано с тежка корупционна схема, която приключих. Засегнати са интереси, вероятно на фирмите. Поради тези причини отстраних шефа на "Интендантско обслужване". Доколкото разбирам, сигналът е от него, което обяснява изцяло нещата. Това са неговите интереси. Очевидно сме засегнали много икономически интереси", каза Ненчев.

Говорителят на Военно-окръжната прокуратура полк. Елин Алексов каза, че делото срещу Николай Ненчев е образувано по сигнал на гражданин, който не е служител на военното министерство.