Министър Ненчев беше разпитан във Военната прокуратура
Министър Ненчев беше разпитан във Военната прокуратура / БГНЕС

Договори за производство на униформи, които Министерство на отбраната е сключвало, проверява Военната прокуратура, която този следобед извика на разпит ресорния министър Николай Ненчев. Това обясни самият той пред журналисти, след като престоя близо час в сградата на прокуратурата.

"Нямам никакви притеснения по отношение на тези поръчки", беше категоричен Ненчев и дори благодари на обвинителите, че проверяват случая.

По думите му договорите са сключени преди началото на неговия мандат още през 2014 г. Ненчев е бил разпитан в качеството си на свидетел, а по случая се води досъдебно производство.

Ненчев спира обществената поръчка за храната на армията

По-рано днес, запитан не му ли се виждат много 7 млн. лв., похарчени досега от Министерство на отбраната за копирни машини, компютри, рециклирана хартия и канцеларски материали по изпълнени обществени поръчки от 2014 г. и 2015 г. и подписани от Ненчев, той заяви, че независимо как му се виждат, важното е да се направи проверка, за да се разбере какво точно е било необходимо.

"Все пак ние сме голямо министерство", допълни военният министър. Той поясни, че някои обществени поръчки са спрени поради неизрядност на документи. Ще понесат отговорност всички, които са имали отношение, включително и аз.

Миналата година прокуратурата прекрати разследването за предлаган подкуп и отправени смъртни заплахи към министъра Ненчев, тъй като твърденията му не намерили потвърждение.

В края на април министърът на отбраната заяви в интервю, че са му били предложени "сериозни проценти" от евентуална бъдеща сделка за ремонта на руските "МиГ"-ове. Според прокуратурата обаче "дадените обяснения от страна на Николай Ненчев в хода на проверката не могат да бъдат определени като достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни". В мотивите на прокуратурата бе посочено, че "само и единствено в твърденията на министъра на отбраната се съдържат някакви данни, че непознато лице му е предложило среща във връзка с поддръжката на МиГ-29, както и че щял да остане доволен, тъй като процентът бил добър".