Николай Ненчев с още едно обвинение от прокуратурата
Николай Ненчев с още едно обвинение от прокуратурата / БГНЕС

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев с още едно обвинение от прокуратурата. Този път Ненчев и неговия служител Венислав Цанов ще отговарят за престъпление, извършено от лица, заемащи отговорно служебно положение и довело до загуба за повече от 250 000 лева.

Прокуратурата: Николай Ненчев е обвиняем за тежки престъпления по служба

Николай Ненчев е обвинен, че като действащ министър е склонил умишлено подчинения си директор на Дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов да не изпълни свои законови задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с участник, спечелил такава поръчка за изготвяне на военно облекло. Това е било с цел поръчката да спечели втория класиран - "Интендантско обслужване" ЕАД, защото така било обещано от самия министър пред ръководството и работниците на това дружество.

Военният министър в оставка се сдоби с второ обвинение

Венислав Цанов е обвинен, че като директор на Дирекция "Инвестиции в отбраната" - МО и възложител по обществената поръчка, не изпълнил служебните си задължения, не обявил в срок класирането и кой е спечелил поръчката и не сключил договор с този участник. По този начин той щял да запази работата си.

Спрямо Николай Ненчев не са прилагани СРС-та по искане на прокурор

"Интендантско обслужване" ЕАД сключило Рамково споразумение за доставка на военно облекло и два последващи договора, по които Министерство на отбраната е платило цена, по-висока от първоначалната с близо 260 000 лева.