Николай Ненчев допусна, че вероятно е подслушван, откакто е министър
Николай Ненчев допусна, че вероятно е подслушван, откакто е министър / БГНЕС, архив

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев допусна, че е вероятно да е бил подслушван, откакто е министър. Попитан от журналисти в Народното събрание, откога смята, че е бил подслушван, Ненчев заяви, че е твърде вероятно да е от самото начало.

Вчера Ненчев изпрати отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, в което пита дали са използвани Специални разузнавателни средства във връзка с досъдебното производство срещу него.

Ненчев попита главния прокуор с писмо дали е подслушван

Попитан как е стигнал до извода, че е бил подслушван, Ненчев заяви, че е останал с такива впечатления от някои обвинения, както и от други сигнали. "Питам до кого е достигала тази информация, кой разполага с нея и дали случайно не се злоупотребява, защото по този телефон комуникирам с всички колеги, информиран съм ежедневно, получавам сутрешни доклади с конфиденциална информация, която касае българската национална сигурност и сигурността на нашите съюзници. Питам дали тази информация се съхранява, дали е била обработвана и достига до хора, които имат същото ниво на достъп, каквото имам аз в рамките на НАТО", заяви Ненчев.

На прокуратурата вярвам, друг е въпросът дали вярвам на главния прокурор, коментира Ненчев. "Има решение в рамките на НАТО, в което се казва, че всеки конкретен случай, когато може да се избегне зависимост от Русия, трябва да бъде използван. Така направихме. Съвсем коректно се отнесох към това изискване на НАТО. Впоследствие обявихме обществена поръчка за 10 двигателя - 4 нови и 6 ремонтирани. На този конкурс се явиха няколко фирми, спечели българска, която очевидно има договор с "РСК МиГ". В този случай не сме имали никаква друга възможност", заяви Ненчев.

Спрямо Николай Ненчев не са прилагани СРС-та по искане на прокурор

"Това, което направихме с Полша, беше изключително полезно, защото намалихме цените. И във втората сделка получихме много по-изгодни цени", заяви Ненчев.

Попитан дали реформаторите трябва да участват в ново правителство, Ненчев заяви, че насърчава колегите си да участват във властта, защото само по този начин могат да променят нещата в държавата, които "не вървят на добре в последните месеци".