Парламентът реши МиГ-овете да се ремонтират в Полша
Парламентът реши МиГ-овете да се ремонтират в Полша / снимки: БГНЕС
Румен Гечев
82953
Румен Гечев
Радан Кънев
Лютви Местан
Валентин Радев
Министър Ненчев
  • Румен Гечев
  • Радан Кънев
  • Лютви Местан
  • Валентин Радев
  • Министър Ненчев

Парламентът гласува Полша да ремонтира българските самолети МиГ-29. Дебатите минаха със скандали и обвинения. От БСП поискаха оставката на кабинета заради приетото решение за ремонта на самолетите.

За ремонт в Полша гласуваха от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичния фронт и БДЦ. За ремонт в Русия се обявиха от БСП и Атака, а парламентарната група на АБВ не участва във вота.

„Днес е черен петък с разпродажбата на националната сигурност", казаха социалистите.

Румен Гечев изчисли, че министърът лъже за по-евтиния ремонт на самолетите ни: „Ремонтът е с 2,6% по-скъп в Полша, отколкото в Русия. Един летателен час след ремонта излиза 5115 евро, а 3000 евро е при оригиналния производител. Обвинявам ви, че вие предлагате на парламента и ощетявате българския народ с около 3 милиона евро. Къде се намирате вие, по коя обществена поръчка?! Вие искате от българския народ, от частна фирма, имитираща оригиналния производител, да му платите 3 милиона повече. Тук нещата водят към други институции. Второ, въпросът за резервните части. Вече беше казано, че ще бъдат използвани, най-вероятно, използвани части, защото руската страна отказва да достави такива части. След 2-3 години ще изтече ресурсът по този ремонт. Тези самолети имат ресурс до 2029-2030 година. Питам ви колко милиона ще струват резервните части след това и откъде ще ги вземете, след като ще свършат частите менте от украински и други самолети. Ако ние трябва да платим мито, Министерството на отбраната ще плати ДДС на кого, на правителството на Сомалия ли? 20% от ДДС ще отиде в правителството на България - т.е. от левия джоб отива в десния".

Парламентът реши МиГовете да се ремонтират в Полша
netinfo

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че с това гласуване се прави ключов геостратегически избор: „При поддържането на българската авиация в зависимост извън пакта, в който участваме и в несъвместимост с авиациите на пакта, в който участваме, България като външна въздушна граница на НАТО се превръща в непълноценен член - в член с единствено политически, но не и военностратегически измерения. Подписването на договора с Полша по тази причина има огромно значение за националната сигурност на България. Ако някой е против подобно геостратегическо решение, то е добре да излезе и да го каже, а да не ми говори за технически детайли, за лопатката на турбина. Не сме компетентни по темата за лопатката на турбината и се надявам, че всички сме достатъчно заети, за да не можем всичките да станем компетентни по този въпрос. Тук не става дума за лопатката на турбината, а става дума за същностен геостратегически избор".

Парламентът реши МиГовете да се ремонтират в Полша
netinfo

И аз понякога пия руска водка, но това не променя същността ми на натовец, каза лидерът на ДПС Лютви Местан. Той призова да се гласува за евроатлантически ценности: „Позицията е откровено натовска. Проблем е отсъствието на ясна позиция от другите партии в българския парламент. Що се отнася до това, че частите били руски - извинете, но това, че аз също понякога пия руска водка, не снема идентичността ми на натовец".

Парламентът реши МиГовете да се ремонтират в Полша
netinfo

Депутатът от ГЕРБ и член на комисията по отбрана Валентин Радев обясни, защо трябва да сменим Русия с Полша като партньор по ремонта на самолетите ни: „Досега ремонтирахме „МиГ-29" в Русия, но споразумението свърши през септември. Оторизираният сервиз е Русия, но в програмата на правителството е записано, че ще има постепенно преустановяване на зависимостта от страни, доставчици на бойна техника извън НАТО и ЕС. Това е крайъгълният камък".

Парламентът реши МиГовете да се ремонтират в Полша
netinfo

Мнозинството в пленарната зала отхвърли предложението на БСП да се гласува поименно.

В кулоарите на парламента министърът на отбраната Николай Ненчев така и не можа да обясни защо договорът е засекретен. В крайна сметка коментира, че става въпрос за търговско споразумение: „Този тип договори са междуправителствени договори, които засягат не само сигурността на България, а и сигурността на нашите партньори от НАТО и ЕС".