/ БГНЕС
Изграждане на боеспособна армия - въоръжени сили, които да притежават способностите, необходими за защита на националната сигурност, възпиране и отбрана, грижа за служителите в отбраната и изграждане на устойчивост на Въоръжените сили са сред приоритетите на Министерството на отбрана, които открои на брифинг за медиите министърът на отбраната Тодор Тагарев

По отношение на законодателните мерки и промени сме обединени около няколко приоритета – следващата година трябва да постигнем равнище на финансиране в отбраната от 2% от БВП и оттам нататък да разглеждаме това като минимум, който ще ни позволи да изградим модерни отбранителни способности. Приоритет е превъоръжаването на армията, посочи министър Тагарев. 

Министър Тагарев: Военната помощ, която пращаме на Украйна, е стара, но годна

Модерна, преоборудвана механизирана бригада от състава на Сухопътните войски, подготовка за посрещане навреме на самолетите F-16, разработване на тези механизми, които да ни помогнат да намерим качествени хора, посочи още като приоритети министър Тагарев. Военният министър Тодор Тагарев представи екипа си и приоритетите на работата си.

"Заместник-министър на отбраната ще бъде Атанас Запрянов. Той е с дълга военна кариера - бил е заместник-началник на Генералния щаб и е работил като заместник-министър в продължение на два различни кабинета", съобщи Тагарев.

От думите му стана ясно, че той ще отговаря по отбранителната политика. Това включва двустранни външнополитически отношения, работата и взаимодействието със съюзниците от НАТО и ЕС, както и въпроси с политиката по изграждане на отбранителни способности.

Министър Тагарев представи още заместник-министър на отбраната Станимир Георгиев, който има опит в щаба на НАТО, началникът на политическия кабинет доктор Добромир Тотев.

Кабинетът одобри нов пакет военна помощ за Украйна


Новият член на екипа е д-р Мустафа Емин, който ще бъде назначен като съветник, а когато завърши Военна академия, ще стане парламентарен секретар и ще работи с комисията по отбрана и други комисии.

Няма авиация в това, което даваме, и няма тежка бронетанкова техника. Това министърът в отговор на въпрос за това каква техника предоставя страната ни на Украйна. Вчера от Министерския съвет съобщиха, че е одобрен нов пакет военна помощ за Украйна в изпълнение на решението на Народното събрание. 

Тагарев припомни, че вече има две решения на Министерския съвет за това каква помощ да предостави страната ни на Украйна. Списъкът е поверителен, уточни той. 

"На Украйна са необходими много неща", посочи Тагарев.