/ Георги Димитров
"Всички знаете каква е ситуацията в света и в България - тежки дни очакват хората в България и бизнеса, затова трябва да използваме оставащите топли дни, за да се подготвим за идващите трудни времена през зимата", това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов, който на брифинг пред медиите представи екипа си и техните краткосрочни и дългосрочни приоритети. 

Относно газа, той припомни, че повереното му министерство участва в кризисния щаб за енергетика.

"Съдействаме с каквото можем. В случая ни е възможено и вече е започнала анкета сред бизнеса, която трябва да даде на щаба картината колко български предприятия използват газ, колко могат да минат в кризисна ситуация на друго гориво. Ние ще бъдем гласът на бизнеса в този щаб - ще търсим диалог, съвети", посочи Стоянов. 

Министерство на икономиката Никола Стоянов
Георги Димитров

Министерство на икономиката Никола Стоянов
Георги Димитров

Относно петрола служебният министър посочи, че е възложил в кратки срокове да му се даде анализ за Държавната петролна компания и доколко тя може да бъде в тази трудна ситуация от помощ. 

Акцент на министерството по повод горивата, като част от краткосрочните мерки, ще е и контролът

"Който си позволява да спекулира и да злоупотребява, ще бъде наказван", закани се министър Стоянов. 

Министерството ще обърне внимание и на темата с язовирите. "Следим нещата, ще ми бъде направен доклад", посочи той. 

Първи дългосрочен приоритет той очерта подобряването на бизнес средата. "Осъзнаваме, че сме част от служебен кабинет с ограничени правомощия. Ние ще се опитаме да работим в максимална степен отговорно, като едно редовно правителство, защото нямаме време за губене. Имаме самочувствие, че сме достатъчно подготвени. Вече се работи по списък с мерки, за нас няма да има прекалено малки или прекалено големи приоритети”, каза той и подчерта, че тяхната дейност ще е ориентирана към това бизнесът да работи по-лесно.

“Нашето министерство не е ангажирано с тематиката Шенген. Сигурни сме, обаче, че на база повишаване на прозрачността в бизнес средата в България би помогнало на държавата в тази битка и би подобрило имиджа”, подчерта Стоянов.

Служебният министър каза, че ще има и разговори за промени в Закона за инвестициите.

“Вторият основен аспект е подобряване на инвестиционния климат и инвестиционната среда. Ще започнем съвместна работа с министерство на иновациите за нов или променен Закон за инвестициите”, заяви той.

“Ще разчитам на приемственост и каквото е направено от бившия министър на икономиката ще се надгражда”, каза Стоянов.