Министърът на отбраната Драгомир Заков даде повече подробности за малкия самолет, който навлезе във въздушното пространство на няколко страни, сред които и България.

Случаят е от вчера вечерта, но днес стана ясно какво точно се е случило. 

Самолет вся смут - наруши въздушното пространство на 4 държави, сред които и България

Той потвърди, че въпросният самолет е прелетял през Словакия, Унгария, Румъния, замалко е бил в Сърбия и след това е навлязъл в българското въздушно пространство, като веднага е засечен от изтребители, обясни Заков.

"В нито един момент самолетът не беше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина, тоест труден за прихващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал и в момента се извършват съответните действия за установяване на причините", увери той.

Мястото на кацане все още е следствена тайна, уточни министърът.

По-рано от Министерство на отбраната (МО) също потвърдиха за случая и дадоха повече подробности. 

"На 8 юни около 19.09 ч. малък самолет е навлязъл във въздушното пространство на България. Самолетът е излетял от Унгария и е прелетял през Сърбия и Румъния без одобрен летателен план", посочиха от МО.

В унгарското въздушно пространство е бил съпровождан от унгарски изтребители, а в Румъния - от румънски и американски F-16, базирани в авиобаза Фетеш. Изтребителите са изпълнявали задачи по охрана на въздушното пространство и през цялото време са съпровождали самолета-нарушител. При навлизането му в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили. Установено е, че самолетът е кацнал в нашата страна и със съдействието на органите на МВР мястото на кацане е локализирано, допълниха от ресорното министерство.