Строителят ще представи мрежови график, по него ще се види дали ще има акт 16, заяви регионалният министър
Мога да кажа съвсем ясно, че този строител в момента ще се ползва с най-големите привилегии от всички строители в България, тъй като държавната администрация ще му помага, за да може да се завърши интерконектора с Гърция. Строителят има нужда да бъде подпомаган от всички институции в България. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков преди срещата с участниците в строителството на Междусистемната газова връзка Гърция-България.

"Започва работна среща, запознали сме се с всички проблеми и възражения с обекта. За тези няколко дни стана ясно, че има недовършени неща. И да има забавяне от обявените преди това срокове, със сигурност няма да е голямо и ще бъдат компенсирани всички забавяния, за да може максимално бързо да се вкара връзката в експлоатация. Срещата е изключително техническа, после има среща и с щаба", обясни министърът.

Министерство на енергетиката отрече слуховете: Не блокираме новата газова връзка с Гърция

"Има график за завършване. Имаме идеи, така че да направим така, че максимално бързо да улесним процедурата по възможно най-бързия начин, но по законов ред и без никакви пропуски в строителството и нормативните изисквания, за да можем да вкараме газовата връзка в експлоатация. Цялата държава е в помощ на строителя, за да можем да завършим този строеж", увери още арх. Шишков.
 

Иван Шишков
Снимка: Георги Димитров

Иван Шишков
Снимка: Георги Димитров

„Ще бъда кратък. Ще ви обясня същността на срещата, която проведохме. Тя беше изключително конструктивна. Установихме, че има забавяне на строителството, има неизвършени строително-монтажни работи. Държавата се е ангажирала изключително с бързото завършване на обекта, сме декларирали пълното съдействие за да бъде завършен обектът и да потече газ по тръбата“

„Разделяме обекта на два етапа. Което е неотложно за ползването на газовия интерконектор да бъде в първия етап, така че да компенсираме част от забавянето, което се е случило“

„Поискахме от инвеститора да ни представят мрежови график, не само с крайната дата, на която да бъде завършен обекта, а мрежови график ден по ден, за да може да бъдат контролирани“, заяви след срещата Иван Шишков. И уточни, че според този график ще се види дали ще може да има акт 16 в края на месеца.

По думите му интерконекторът с Гърция не е готов, тъй като са пропуснати срокове от страна на строителя. Той не се ангажира да каже до каква степен държавата е упражнявала надзор и контрол, тъй като според него трябва да се гледа напред какво да се прави.

"Приоритетът на строителите трябва да бъде завършване на интерконектора", допълни още енергийният министър.
 

Иван Шишков
Снимка: Георги Димитров


Теодора Георгиева, представител на възложителите, които бяха на срещата, поясниха, че с институциите са се обединили около идеята да се влезе в експлоатация максимално бързо, като се приоритизира първи етап. "Категорично разчитаме на помощта на държавата, ще обезпечи 3 млрд. кубически метра, което е годишното потребление на България, днес това беше изключително важна стъпка", коментира тя.

Иван Шишков
Снимка: Георги Димитров