протест миньори
протест миньори / БГНЕС
Миньори на протест, Петкова ги увери, че се прави необходимото за условията на труд
97076
Миньори на протест, Петкова ги увери, че се прави необходимото за условията на труд
  • Миньори на протест, Петкова ги увери, че се прави необходимото за условията на труд
Енергийният министър Теменужка Петкова ще посети мини "Марица-изток" следващата седмица. Това стана ясно след протеста на миньорската федерация на КТ "Подкрепа", на който служители на мините отново се обявиха за увеличаване на цената на въглищата с 15 процента. В края на шествието, подкрепено и от КНСБ, Петкова се срещна с протестиращите, но до крайно решение така и не се стигна.

протест миньори
БГНЕС

 "Сега сме 700, утре ще бъдем 7000" - с този лозунг тръгнаха  протестиращите миньори от площад "Батенберг" в София. Те преминаха през Комисията за енергийно и водно регулиране, а след това внесоха исканията си в Министерството на енергетиката. Владимир Топалов от миньорската федерация на КТ "Подкрепа", заяви, че от профсъюза категорично отхвърлят твърдението, че в резултат на техните искания може да се повиши цената на тока. "Има много неща, които следва да се направят и ние смятаме, че последното нещо, до което трябва да се стигне вследствие на нашите искания, е увеличението на цената на електроенергията за населението ", каза той.

протест миньори
БГНЕС

Теменужка Петкова се срещна с представители на протестиращите, след което заяви, че в рамките на срещата е продължен диалогът. Тя отбеляза, че мините имат положителен финансов резултат, като са увеличени приходите, а миньорите получават редовно трудовите се възнаграждения и социални добавки. Министърът изрази позиция, че според нея климатът е добър. По думите й миньорите имат претенции да се вдигне цената на въглищата с цел да се инвестира в техника. Петкова е категорична, че такива инвестиции се правят, а в момента е в ход обществена поръчка за рехабилитация на пет багера за 85 млн. лв. "Правим всичко, което е необходимо, за да осигурим максимално добри условия за труд, но, разбира се, колегите са в правото си да имат претенции към нас", каза министърът.  

протест миньори
БГНЕС

Пред Министерството на енергетиката протестиращите се опитаха да изсипят торба с въглища, което предизвика ескалация на напрежението, но то беше потушено бързо.