/ Sofia Photo Agency, архив
Миньори излизат на протестен поход за спасяване на въгледобива
97066
Миньори излизат на протестен поход за спасяване на въгледобива
  • Миньори излизат на протестен поход за спасяване на въгледобива
Миньори от "Мини Марица-изток" излизат на протестен поход за спасяване на въгледобива в България. Шествието ще се проведе в София, а организатор е КТ "Подкрепа". От КНСБ обявиха, че ще се включат в протеста.

Токът ще поскъпне, ако се повиши цената на въглищата, прогнозира енергийният министър
 
Сборният пункт на протестиращите е площад "Александър Първи", а крайната цел - министерството на енергетиката. Работниците ще поискат 15-процентов ръст на цената на въглищата, за да бъде осигурено финансовото и техническото състояние на мините. В петък след среща с представители на синдикатите ресорният министър Теменужка Петкова обяви, че исканото от тях увеличение на цената на въглищата ще доведе до поскъпване на цената на тока с 2 процента.
 
Цената на въглищата, продавани от "Мини Марица-изток", може да се увеличи, без това да се отрази върху цената на тока, твърди Владимир Топалов, председател на ресорната федерация в КТ "Подкрепа".

Работници от мини "Марица Изток" излизат на протест следващата седмица
 
"Цената на тока си варира, съобразно пазара, но компонентата на въглищата е винаги една и съща и тя на един мегават представлява 25 лева, грубо казано. Това означава, че цената може да достигне и 60-80-100 лева, но винаги компонентата е 25 лева въглища", обясни Топалов.
 
В момента цената на въглищата за тон условно гориво от мините е 77 лева. От "Подкрепа" настояват за увеличаването й с 15 процента и признават, че това ще закрепи положението за около година и половина. 
 
"Има такова настроение - "карайте 10 години, понеже въглищата няма да ги има". Ние по никакъв начин не бихме се съгласили на такава теория", категоричен е Владимир Топалов.
 
Протестното шествие започва в 12.30 ч от площад "Александър Първи", покрай Министерския съвет и Комисията за енергийно и водно регулиране, до министерството на енергетиката, където протестиращите ще внесат декларация със своите искания.