"Министерският съвет не готви вдигане на ветото за членството на Северна Македония в Европейския съюз". "Категорично няма еднолично вдигане на ветото. Това е тема, която много удобно може да се експлоатира за политически цели. Реална причина да се твърди, че ние ще отстъпим от националния интерес на България, няма. Българската позиция по темата е ясна и ние очакваме изпълнение на договора за добросъседство и на другите споразумения. Това каза председателят на Народното събрание Никола Минчев пред БНР.

През юни се очаква да бъде внесена актуализация на държавния бюджет, допълни Минчев.

"От 1 юли, например, от когато е планирано и увеличението на пенсиите, тогава вече да е влязло в сила изменението. Ако не, да е съвсем малка разликата. Законът за ДДС най-малкото трябва да претърпи промени и въобще данъчните закони ще имат промени".

Йотова: Не виждам РСМ да е изпълнила нито едно от условията на България

"Всичко, което се случва с Народното събрание, несъмнено е моя отговорност", каза още председателят на Народното събрание.

"Решетката пред Народното събрание вече я няма, демонтирана е, така че се надявам тази история да остане един лош спомен от тази седмица и от историята на 47-ото Народно събрание. Следващата пленарна седмица я посрещаме без нея. Казусът как се стигна до тази решетка започна още от протеста, организиран от "Възраждане“ през януари месец по повод "зелените сертификати“ и тогава имаше пробив в сигурността. Ако си спомняте, тогава полицията в началото подходи по-меко, полицаите нямаха и щитове, нямаха палки. В началото се опитаха да имат по-умерен подход, но се стигна до един пробив, който, разбира се, притесни охраната и те тогава споменаха няколко мерки, които могат да се вземат, за да се усили сигурността на самата сграда. Една от мерките беше и да има на прозорците на първия етаж метални решетки, защото те са на много ниско и от гледна точка сигурност това е проблем, но Слава Богу не се е случвало. Това бяха разговори в устна форма. След това вече постъпи писмо от НСО с изброени конкретни мерки, което е било адресирано не до мен, а до главния секретар. Някои от мерките са били отхвърлени от страна на администрацията. Аз нито знаех, че са извършени огледи, нито че е постъпила конкретна оферта. Това, което стигна до мен, е докладна записка за вътрешно компенсиране на разходи по бюджета. Действително не съм обърнал внимание, че има такъв проект за поставяне на метални съоръжения".
БНР