В свое видеообръщение премиерът Кирил Петков призова президента Румен Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност относно състоянието на преговорите между България и Северна Македония, посочиха в съобщение от правителствената пресслужба.

Министър-председателят подчерта, че българското правителство няма да направи нищо без широко национално съгласие и в съответствие с коалиционното споразумение.

Радев: Добрите намерения на правителството тепърва трябва да намерят законодателна подкрепа

„На Консултативния съвет по национална сигурност да участват всички партии, всички служби и президентската институция. Външно министерство да внесе доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Този доклад ще бъде обсъден и на редовния коалиционен съвет следващата седмица“, поиска премиерът.

Кирил Петков потвърди, че кабинетът няма да направи нищо на база на външен натиск и преди пълно разбирателство на ниво коалиционен съвет, задълбочено обсъждане в КСНС, и ясна и потвърдена позиция от най-висшия орган в тази държава - българския парламент.

„Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна Македония и това трябва да е абсолютно ясно за цялото българското общество и за външните ни партньори“, допълни Петков.

Приеха антикризисните мерки: 0% ДДС за хляба, увеличение на пенсиите и отстъпки за горивата

Междувременно във видеото премиерът припомни, че през миналата седмица правителството представи своя план за справяне с инфлацията. 

"В този план ние продължаваме да подкрепяме по-ниските цени на тока и газа, намаляване на цените на горивата по бензиностанциите, съществено увеличение на пенсиите, както и намаляване на данъчното бреме за работещите родители и премахване на ДДС ставката за хляба", изброи Петков и допълни, че всичко това е с грижа за българските граждани. 

"Правителството ще продължи да работи всеки ден за овладяването на тази световна криза. Упреците, че помощта за най-затруднените български граждани ще увеличи инфлацията, са цинизъм, особено когато са изречени от опозиционни депутати, чиито доходи са с над 10 пъти по-високи от тези на хората, които наистина имат остра нужда от подкрепа", каза още министър-председателят Кирил Петков. 

По темата