/ БТА
Най-малко в момента имаме полза от нови избори, българите са изморени, това е крайна мярка, така президентът Румен Радев коментира пред медиите актуалните политически въпроси. Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния воин. 

"Над всичко трябва да бъде българският интерес", допълни Радев. 

Президентът заяви още, че все пак очаква от правителството да осъзнава и да отстоява българския интерес. "Очаквам правителството да има ясна представа как живеят българите, какво искат и да се вслушва в техния глас", допълни Радев. 

Относно ембаргото върху руския петрол, Радев каза, че нашата зависимост е голяма. „Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от много други държави нашата зависимост от руския газ и петрол е голяма. В Европейския съюз българите са най-бедните и енергийно най-бедни. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Борбата е да се запазят същите”, каза той.

Ако не бъде направено изключение за България, „рисковете са чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни предприятия няма да издържат”, посочи президентът и допълни: "Това означава тежка, икономическа и социална криза с всички последствия, включително и за тези, които управляват в момента".

Помолен да коментира думите на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, че до юни на практика има възможност за развитие на отношенията между България и Република Северна Македония, президентът заяви, че е крайно неуместно и нездравословно да се поставят ултиматуми.

"Аз имам много ясно изразена и последователна политика относно РС Македония и нейното членство в ЕС и ще продължа да я отстоявам", допълни той. 

Запитан за твърденията му, че има натиск от страна на европейските институции и дали страната ни може да се поддаде на този натиск, Радев каза: „Натискът беше още по-голям миналата година. Аз и служебното правителство удържахме. Може да се издържи на този натиск, когато има ясни позиции, които отчитат истината”, каза Радев.

Той направи коментар и по отношение на напрежението между него и вицепремиера Корнелия Нинова: „Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжие за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Това са частни фирми, но важен е подписът в междуведомствената комисия, която тя председателства”.