/ БГНЕС
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски отправи множество обвинения срещу България и открито заяви, че властите в София са тези, които нарушават Договора от 2017 година, предаде БГНЕС.

"Вие нямате право като критерии за членство в ЕС да ни налагате случилото се през 11-ти век. Българската страна промени наратива и заобиколи двустранният ни договор, в който не пише, че историческата комисия и постигането на споразумение там ще бъде условие за членство в ЕС. Тази комисия имаше за задача да намери имена на личности и събития, които да честваме заедно и да даде препоръки на двете правителства", каза Пендаровски пред местната телевизия Алсат.

Според него е било мит, че "дори най-големите демокрации като Франция и Германия, напълно невярно е, че след края на Втората Световна война, те са създали съвместна историческа комисия, в която са постигнали съгласие за всички спорни въпроси". "Аз лично твърдя, че нито във Франция, нито в Германия има съгласуван учебник за средно или пък за висше образование, в които за 1941-42-45-та година се говори по един и същ начин", каза още той.

Пендаровски обвини българските участници в съвместната историческа комисия в отправяне на обиди и заплахи срещу техните македонски колеги. Това нещо не се е случвало по време на десетилетните преговори с Гърция.

"Няма случай някой гръцки представител или събеседник по онова време да е дошъл и да е казал на македонския представител - ти не си македонец. За съжаление подобни ситуации, неформално се случват в историческата комисия", каза още Пендаровски.

По отношение на откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, на който присъства бройна делегация от България президентът каза следното: Има два спорни момента в случая. Първо името на центъра, където вината е и на нашата институция, която го е регистрирала, и второ - структурата на българската делегация... Не може в нея да бъдат Каракачанов и Захариева, които са архитектите на този спор, на тази блокада от България. Доброто намерение на Петков е минимизирано със състава на делегацията и името на центъра - на един доказан фашистки сътрудник".

За вписването на българите в Конституцията на РСМ той каза следното: "Никой не може да гарантира колко време ще остане на власт сегашното управление в България и кои ще бъдат следващите искания от страна на София. Малко са онези, които ще потвърдят, че кабинетът на Кирил Петков ще остане на власт 7-8 години. До нашето формално членство в ЕС. От кого да искаме подобни гаранции.

Тук става въпрос за политика. Следващото правителство може да каже, че подписаното от предишното е предателство за нашата кауза, това не ни интересува. Е, и? Ние не може да променяме Конституцията всеки понеделник". 
БГНЕС