/ БГНЕС
Членството на Западните Балкани в Европейския съюз е въпрос от геополитическо значение за самия него, особено в светлината на предизвикателствата, свързани с инвазията в Украйна. Това заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски по време на разговорите си със своя латвийски колега Егилс Левиц, предава БГНЕС.
 
Ковачевски отбеляза, че цени високо позицията на Латвия относно провеждането на междуправителствена конференция Скопие-ЕК колкото е възможно по-скоро, както и че въпросите с България следва да се решават по пътя на диалога и разбирателството, но извън рамките на процеса за присъединяване.
 
В края на миналата седмица след откриването на Българския културен център „Иван Михайлов” в Битоля, Ковачевски призова българските власти да разрешат откриването на културен център на македонците в България.
 
Той коментира името, на което е кръстен центърът, подчертавайки, че „Иван Михайлов е противоречива историческа личност, която в РСМ се възприема по различен начин от различни хора“.
 
По-рано през деня Ковачевски заяви, че следващата седмица ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванче Михайлов“ и откриването на културния център с това име в Битоля. Преди това ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни действия.
 
Според него, събитието по откриването на центъра е „нещо повече от провокация, тъй като разбуди духовете от миналото, защото става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на [Анте] Павелич“.
 
Ковачевски подчерта, че по този начин не може да се очаква подобряване на отношенията между София и Скопие и постигането на споразумение, което да доведе до начало на преговорите за членство в ЕС. 
 
БГНЕС