Провокация беше не отварянето на българския клуб в Битоля, а изборът на име. Това трябва да бъде добре разбрано. Скопие не е против отделните етнически общности в РС Македония да имат свои клубове. Това заяви в специално изявление македонският министър на външните работи Буяр Османи.

Пендаровски: България ни предлага нацист за сближаване

Поводът е откриването в края на миналата седмица на българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля. На него присъстваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, министър-председателят Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска и народни представители от различни политически сили.

„Ние сме демократична държава, в която всички граждани и всички общности се ползват еднакво с всички права и ние наистина няма да допуснем алиби, че тук се нарушават човешките права на която и да е етническа общност, включително и на българската”, каза по време на брифинга Османи.

Спорното в случая е изборът на име, тъй като личността на Иван Михайлов тук се смята за „противоречива и провокативна”. В противен случай ръководството на страната също би била част от събитието.

„Ние направихме онова, което трябваше да направим. Не позволихме Северна Македония да бъде представена пред света като държава, която ограничава правата на която и да е етническа общност. Не е моя да работа да се грижа за имиджа на България и за това какви личности честват – те си имат МВнР, което трябва да обясни пред еврейската и световната общност защо някои личности са им толкова важни”, подчерта Османи.

Кирил Петков на откриване на български културен център в Битоля

Той каза, че искането за посещение на българската делегация по случай откриването на културния дом в Битоля е дошло от страна на вицепрезидента Илияна Йотова, а по-късно се е присъединил и премиерът Кирил Петков.

„Разбира се, едно от предположенията ни беше, че посещението именно на център, който носи спорно име тук, може да има скрити мотиви, а това е, че спорът е спор за правата на човека и че българската общност не се ползва от правата си тук, и че не отговаряме на критериите от Копенхаген“, каза Османи.

Той подчерта, че откриването на клубове на българската общност е абсолютно безспорно в Република Северна Македония. „Българската общност има такава възможност, свобода и насърчение да организира и проявява своите културни и идентични атрибути под каквато и да е форма, но не по начин, който да провокира или смущава останалите граждани“, каза Османи.

БГНЕС