Северномакедонският президент Стево Пендаровски лично се включи в кампанията срещу България след откриването на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля, предаде БГНЕС.

"Откриването на културни центрове навсякъде в демократичния свят води към сближаване на народите и техните култури, но да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война не обслужва тази благородна кауза", се казва в коментара на Пендаровски по повод вчерашната церемония в Битоля, на която присъстваха множество български политици от всички партии.

"Не оспорвам доброто намерение на премиера Петков, вчера обаче в състава на българската делегация бяха представители и на предишното управление в София, които бяха най-гласните противници на македонския път към Европа. С тяхното присъствие и изявления бяха минимизирани посланията за добросъседство и сътрудничество на българския премиер", каза още Пендаровски и добавя:

"През 2017 г. идеята да се сформира историческа комисия имаше за цел да се намери компромис за историческите събития и личности, които трябва да бъдат честване заедно и от македонския, и от българския народ. За съжаление, вчера в Битоля беше направен опит един доказан сътрудник на хитлеристкия нацистки режим да бъде представен като мост за сближаване между двете държави“.

"Убеден съм, че нито македонският, нито българският народ смятат, че личността и /не/делото на Иван Михайлов може да имат принос в тази посока", каза още Стево Пендаровски.
БГНЕС