Отношенията между нашите две страни не могат да се свеждат до футболен мач, заяви тя
Българската позиция за започването на преговори на Северна Македония с ЕС е ясна и няма как да се промени на предстоящия Съвет по Общи въпроси. Отношенията между нашите две страни не могат да се свеждат до футболен мач и да говорим в чие поле е топката. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска, отговаряйки на въпрос на БГНЕС във връзка с последното изказване на македонския външен министър Буяр Османи, който заяви, че топката е в България и страната ни няма ясна и единна позиция за РСМ.

Ковачевски: Евроинтеграцията на Северна Македония е заложник на България

„Външният министър на РС Македония Буяр Османи много често излиза по медиите и непрекъснато говори. Това не е тенис мач или футболен мач, за да говорим топката в кой отбор е или в кое поле. Нашата позиция е изключително ясна, имаме национален консенсус по темата. Не знам по какъв по-ясен начин да му го обясня на г-н Османи“, заяви министър Генчовска.

Османи от Брюксел: Топката е в полето на България

На въпрос дали очаква промяна на българската позиция за вдигане на ветото за започване на преговори на Република Северна Македония на предстоящия Съвет по Общи въпроси, Генчовска каза: „Не. Няма как нашата позиция да бъде променена на Съвет по Общи въпроси, защото няма и такава тема“.

Тя категорично отхвърли отправените обвинения от премиера Димитър Ковачевски, че България била взела за заложници РСМ и Албания. „Те не си изпълняват договора, трябва конкретика. Загубихме 5 месеца вече в говорене и интервюта. Чакаме да започнат изпълнението на договора“, каза Генчовска.
БГНЕС