Общо 14 партии и 3 коалиции са подали документи до момента в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за участие в местния вот на 29 октомври.

Регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК за участие в местния вот започна днес. Крайният срок, в който политическите формации могат да се регистрират в ЦИК, е 17:00 часа на 13 септември. 

Сред първите формации, които подадоха документи за регистрация днес, са партиите „Българска нова демокрация“, "Свобода", „Партия на Зелените“, „Пряка демокрация“, „ Развитие за Септември и региона",  БСД-Евролевица, „Български социалдемократи“, "Възраждане" и коалициите  "Заедно за силна община", "Граждани за общината“ и "Съединени за Пловдив". 

Партиите и коалициите трябва да представят подписка с не по-малко от 2500 избиратели, които подкрепят тяхното участие в местните избори, удостоверение за актуално състояние, удостоверение от Сметната палата за внесени финансови отчети, образец от подписа на представляващия, печата, банковата сметка, на която ще се обслужва кампанията, обясни по-рано днес пред журналисти председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя добави, че коалициите трябва да представят и коалиционно споразумение. 

ЦИК за местния вот: Разяснения, указания за уседналост, срокове за регистрации на партии (ВИДЕО)

Регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК за участие в местния вот на 29 октомври започна днес в 9:30 ч., съгласно хронограмата на ЦИК за организацията на вота през октомври. 

Крайният срок, в който политическите формации могат да се регистрират в ЦИК е 17:00 ч. на 13 септември. 

Партиите и коалициите трябва да представят подписка с не по-малко от 2500 избиратели, които подкрепят тяхното участие в местните избори, удостоверение за актуално състояние, удостоверение от Сметната палата за внесени финансови отчети, образец от подписа на представляващия ,печата, банковата сметка, на която ще се обслужва кампанията, обясни Нейкова. Тя добави, че коалициите трябва да представят и коалиционно споразумение. 

От своя страна ЦИК е длъжна до 14 септември да изпрати на общинските избирателни комисии (ОИК) списък на регистрираните за участие в изборите партии и коалиции. Срокът за регистрация на политически формации в ОИК е до 17:00 ч. на 18 септември. Ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции, формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в общинските избирателни комисии (ОИК), припомни миналата седмица говорителят на ЦИК Росица Матева. 

Съгласно хронограмата и Изборния кодекс Инициативните комитети (ИК) могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства в общинските избирателни комисии (ОИК) за участие в местния вот до 17:00 часа на 18 септември. Инициативните комитети се регистрират в съответната Общинска избирателна комисия (ОИК), като един инициативен комитет може да издигне само един независим кандидат.
Елена Николова, БТА