Централната избирателна комисия дава разяснения за предстоящия местен вот на 29 октомври и съответно предизборната кампания

"Надяваме се, че изборите ще бъдат произведени спокойно и без напрежение, за да може да се конституира следващата местна власт - такава, каквато всички избиратели я изберем", това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова. 

Едно от най-важните решения, които сме приели, е указанието към избиратели и кандидати какво означава изискването за уседналост, както и решението за регистрацията на партии и коалиции, която започва на 4 септември (понеделник) от 09:30 ч. и завършва на 13 септември в 17:00 ч., посочи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

В момента са назначени около 160 общински избирателни комисии. При 84 комисии не е постигнато съгласие от политическите сили. Общинските избирателни комисии ще започнат работа на 9 септември. Ще се избират 265 кметове на общини.

Софтуерът за машините за гласуване трябва да бъде надграден, каза Матева.

Тя обясни, че когато е купуван софтуерът, в Изборния кодекс не е бил предвиден машинен вот за местните избори. По думите ѝ това не означава, че няма да има машинно гласуване на изборите през октомври. 

Матева посочи, че ЦИК е в непрекъсната кореспонденция със създателя на софтуера и е имало среща. Тя добави, че от ЦИК са изпратили техническите изисквания относно софтуера. В повечето кметства ще се гласува с три бюлетини, на места и с четири, посочи тя. 

Попитана колко ще струва надграждането на софтуера, Матева посочи, че се чака отговор за цената на надграждането на софтуера. По думите ѝ ще има отделна обществена поръчка за това.

Стана ясно още, че брифингите на Централната избирателна комисия ще бъдат всеки вторник от 14:00 ч.