В предложенията си за нова Конституция ГЕРБ се е съсредоточил върху области, които са критични. Това заяви пред NOVA депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.

„Става въпрос за съдебната система, където могат да се допълнят и променят още много неща, с цел постигане на конституционна независимост на съдебната система. Има и няколко предложения, към които всички български граждани заявиха подкрепата си на референдума преди няколко години”, допълни още тя.

По нейните думи вчера при консултациите с отделните партии е било уточнено, че това, което е внесено до момента, е минимално, а смисълът е бил да се повдигне въпросът за ВНС и нова Конституция.

ВМРО: Няма да подкрепим проекта за Конституцията, ако в нея не влязат шестте точки на Каракачанов

„От ВМРО ясно изразиха своята принципна подкрепа за свикване на Велико народно събрание и подготовка за нова Конституция. Нормално е те също да имат някакви свои предложения, които да искат да бъдат включени”, поясни Стоянова.

Тя допълни, че НФСБ също са заявили, че имат подобни предложения. „Вероятно и другите групи, ако успеем да внесем предложението за свикване на ВНС и нова Конституция в парламента, също ще имат своите идеи. Тепърва предстоят разговорите по същество”, заяви още Менда Стоянова.

ВМРО: Ако има чуваемост към тезите ни, вероятно ще положим подписи на 2 септември

На въпрос дали от ГЕРБ провеждат неофициални разговори с вътрешната опозиция в БСП Стоянова посочи: „Категорично заявявам, че не водим никакви задкулисни разговори с когото и да е било. БСП като отговорна политическа сила е добре да проведе дебата в своите структури и да вземе решение”, обясни тя.

Дариткова след консултациите: Имаме принципна подкрепа от ВМРО

Според нея, Велико народно събрание с 400 депутати ще бъде много по-легитимно да проведе дебата и гласуването за промени в Конституцията от настоящото редовно.

Стоянова категорично опроверга обвиненията, че ГЕРБ са се насочили към ВНС, за да печелят време. „Затова ние искаме още на 2 септември – първият работен ден на НС, да внесем, ако успеем да съберем 120 подписа, това предложение. За да може в най-ранния срок – 2 ноември, да има яснота дали ще има подкрепа и да е ясно какво ще се случи”, каза още депутатът от ГЕРБ.

НФСБ подкрепя ГЕРБ за свикване на ВНС и нова Конституция

Ако не бъде събрана необходимата подкрепа за промени в Конституцията до 2 ноември Стоянова посочи, че ГЕРБ ще вземе своите решения в друга фактическа обстановка.

Менда Стоянова изказа и личното си мнение за блокадите по ключови булеварди. „Всеки има право да протестира, но аз мисля, че протестът на всеки трябва да се разпростира дотам, докъдето не пречи на останалите да осъществяват своите права. Тези блокади, може би, по буквата на закона са законни, но по морала на обществото – са неморални”, заключи тя и допълни, че държавата не ги премахва, за да не се създават провокации.
nova.bg