"Имаме принципно съгласие от ВМРО да вървим в посоката, която очертахме, а именно да се търси подкрепа за свикване на ВНС и процедура за изработване на нова Конституция". Това обяви на брифинг в парламента председателят на ПГ ГЕРБ д-р Даниела Дариткова след проведени консултации с коалиционните им партньори от ВМРО.

В официалните разговори, които продължиха около час, участваха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова. От ВМРО представители бяха заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов и Юлиан Ангелов.

ВМРО: Няма да подкрепим проекта за Конституцията, ако в нея не влязат шестте точки на Каракачанов

ГЕРБ и ВМРО консултации
БГНЕС


Дариткова уточни, че проектът, който от ГЕРБ са депозирали първоначално в момента търпи правно-техническа корекция.

"Ние ще чуем и всички предложения от парламентарните групи, с които се срещаме днес. След разговора ни с ВМРО, приехме тяхното предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който се очертават основните принципи, по които функционира българската държава и да се гарантира нейното национално единство", посочи тя.

Председателят на ПГ на ГЕРБ е категорична, че желанието им е да се справят в срок до 2 септември да стартира процедурата за свикване на ВНС и промяна на Конституцията.

Искрен Веселинов, съпредседател на ПГ "Обединени патриоти" изтъкна, че ВМРО от 2013 г. свикването на ВНС е необходимо, но те няма да подкрепят исканите промени, ако в тях не бъдат включени шестте точки, поискани от председателя Каракачанов, сред които образователен ценз, въвеждане на задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, както и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие. 

Необходимо е сериозно изменение или нова Конституция, посочи той.

"Ние гледаме с надежда на варианта за свикване на ВНС, което беше част от исканията на първата вълна от протеста, когато наистина хората масово излязоха на улицата. В това отношение, ние не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ за свикване на ВНС", посочи Веселинов.

Относно преамбюлът, Веселинов посочи, че за тях е недопустимо той да отпадне - каквото е първоначалното предложение на ГЕРБ за нова Конституцията. Веселинов бе категоричен, че това е единственото място, в което се говори за националното единство. "Ние смятаме, че тази теза допълнително трябва да бъде засилена и в ролята на държавата да бъде вписано, че тя трябва да утвърждава националната идентичност", каза той.

ГЕРБ и ВМРО консултации
БГНЕС

Веселинов коментира, че сред предложенията на ВМРО се включва детайлизиране на позицията за герба, подкрепа за "грамотната раждаемост". Той уточни, че ако законодателната инициатива на съдебния съвет остане, то тя трябва да бъде ограничена до закони, които са свързани с функционирането на съдебната власт.

"Продължаваме да държим на това гласуването да бъде не само право, но и граждански дълг и да въведем допълнително условие, гражданите освен да са навършили 18 години, и да са придобили задължителното училищно образование, за да упражняват това право", заяви Веселинов.

„Смятаме, че трябва да има изричен запис за брака - между физическо лице от женски и физическо лице от мъжки пол“, каза той и допълни, че в това отношение нямат противоречие с ГЕРБ.

От ВМРО настояват и за възстановяване стария текст - условията и редът за изпълнение на доброволна и задължителна военна служба се уреждат със закон. По този начин се дава възможност законодателят на следващ етап да въведе и задължителна военна служба, уточни Веселинов.

По-късно в позиция до медиите от ВМРО заявиха, че няма да подкрепят проекта за Конституцията на ГЕРБ, ако в нея не влязат шестте точки на Красимир Каракачанов. От партията посочиха още веднъж, че настояват за образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, както и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

„Единственият консенсус с ПП „ГЕРБ“ по време на консултациите бе относно преамбюла на Конституцията, който предложихме, извън него другите неща останаха отворени за дискусия. Нещата, които председателят на ВМРО Красимир Каракачанов предложи, трябва да бъдат заложени в основния закон. Ние от ВМРО ще настояваме за тях“, посочиха в позицията си ВМРО.

 
На живо след първите консултации за Велико народно събрание и нова Конституция

На живо след първите консултации за Велико народно събрание и нова Конституция

Публикувахте от Новините на NOVA в Вторник, 25 август 2020 г.