От ВМРО обявиха още веднъж, че са за свикване на Велико народно събрание, защото по думите им, държавата има нужда от радикална промяна. Но „по отношение на проекта, който ГЕРБ за изготвили, ние имаме предложения, които сме им представили и които са част от нещата, необходими да ни мотивират, за да подпишем техния проект, защото това, което играе роля при един проект за Конституция, не е, че той ще бъде приет от Великото народно събрание, а какво искаме да променим в държавата“, заяви зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов пред NOVA.

Вчера от ГЕРБ започнаха консултации с партиите в парламента за свикване на Велико народно събрание и за нова Конституция. Първите бяха с ВМРО и НФСБ. Разговорите с независимите народни представители бяха отложени, за да се запознаят те по-добре с предложенията. С "Воля" консултациите остават за 2 септември. Отворени остават поканите към БСП и ДПС.

Искрен Веселинов подчерта, че ако за ГЕРБ важни теми са броят на депутатите и съдебната система, то за ВМРО от значение е еднонационалният характер на държавата и прекратяването на купения вот.

„Според нас самото бързане е малко пресилено. Знаем, че колегите от ГЕРБ го правят, за да покажат, че не бавят процедурата, но една конституционна промяна трябва да бъде добре обмислена, мотивирана и дискутирана, за да не бъде пожарникарски вариант, който не решава ничии проблеми. В това отношение нашите подписи ще ги положим на 2 септември, ако има чуваемост към нашите тези”, каза Веселинов.

ВМРО: Няма да подкрепим проекта за Конституцията без шестте точки на Каракачанов

искания ВМРО

Веселинов обясни и предложението на ВМРО за „разблокиране” на политическата система: "Президентът би могъл да поиска предсрочно прекратяване на правомощията на правителството и на Народното събрание, би поискал референдум и ако този референдум е успешен, следва да бъде прекратен мандатът на правителството, както и на парламента. Ще се насрочат парламентарни избори. Ако загуби този референдум, ще се насрочат президентски избори".

"Във всеки случай тази война на институциите ще се прекрати. Имаме 2 години противопоставяне между Президентство и Министерския съвет и е реално неправилно функциониране на основни институции, което не е нормално в една правова държава, допълни Искрен Веселинов и уточни, че не са президентска партия, а партия, която защитава националните интереси.

Зам.-председателят на ВМРО защити и идеята за образователен ценз - да си достатъчно грамотен, за да можеш да направиш осъзнат избор. Той изказа съгласие и с тезата, че препоръчително кандидатите за народни представители да имат поне едно висше образование.
nova.bg