Масларова предлага улесняване на процедурата за осиновяване
Масларова предлага улесняване на процедурата за осиновяване / снимкa: Sofia Photo Agency
Ще продължим да настояваме за промени в Семейния кодекс, които да улесняват процедурата по осиновяване на деца в страната. Ако едно дете не бъде потърсено шест месеца, то трябва да бъде вписано за осиновяване. Това заяви при посещението си днес в Дома за деца с умствена изостаналост в село Могилино, Русенско, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Според социалния министър трябва да се въведе и задължителна дородова диагностика на бременните жени, за да се намали до минимум възможността за раждане на деца с увреждания. Масларова изрази надежда, че с наближаване на парламентарните избори, всички, от които това зависи, ще се опитат да свършат част от поетите ангажименти.

30 деца от дома в Могилино очакват да бъдат преместени от социалното заведение. „Планът за тяхното извеждане върви нормално. Има леко забавяне, но това е въпрос на финансов ресурс, както и на психическа нагласа на децата”, каза Масларова. Тя изтъкна, че децата трябва да бъдат максимално самостоятелни и подготвени за новото място, където ще бъдат преместени.

До момента от Дома за деца с умствена изостаналост в Могилино са изведени 39 деца. За останалите 30 се грижи екип от 37 човека, шестимаа от които са от УНИЦЕФ. Сред тях има рехабилитатор, кинезитерапевт, медицински сестри и социални работници.