Не бих си позволил да коментирам решение на българския съд. Това заяви пред NOVA вътрешният министър Младен Маринов.

Маринов нито потвърди, нито отрече за трета жертва в Негован: Разследването продължава

Маринов коментира случая с осъдения за убийството на студента Андрей Монов австралиецът Джок Полфрийман, който съдът освободи предсрочно.

Говори най-близкият човек на Полфрийман в затвора (ВИДЕО)

„Когато има лишаване от живот, тогава няма пълна справедливост, няма как да се върнат нещата”, коментира Маринов. Той подчерта, че съдът трябва да има възможност по конкретно тежко престъпление да приложи съкратеното производство.

Как и защо се стигна до предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман?

Според него при тежките убийства „като че ли никога не може да се намери пълна справедливост и пълно възмездие”.

„Логиката на закона е да се намери справедливост и това да стане бързо, да има ефективна присъда”, обясни министърът. По думите му има определени ситуации, в които е допустимо съкратеното производство.

Полфрийман е бил с 2 сериозни провинения, едното от тях - опит за бягство

Министърът каза, че в момента Полфрийман се намира в дома в Бусманци. Очаква се Австралия да издаде решение за паспорт, защото сега той няма, и да се завърне в родината си.

„Целта е когато има достатъчни доказателства и деецът си признае, да се избегне дългият период на съдебно следствие, което отдалечава налагането и изтърпяването на наказанието”, обясни Маринов.

„Важно е да се постига максимално чувство на справедливост в обществото. Това действа превантивно”, смята министърът.

Екшън в Овча купел: Мъж заплашва с пистолет хората от блока

Той даде подробности и за въоръжения мъж в столичния квартал „Овча купел“, който се барикадира в апартамента си снощи. "Към момента не предприемаме действия по проникване в жилището, защото няма ситуация, в която той застрашава живота си или на други хора".

Продължава барикадата на въоръжения мъж в „Овча купел“ (ВИДЕО)

Няма опасност за хората, които живеят наоколо. Цяла вечер с него са говорили психолози и негови близки, които се очаквало да му повлияят. Работи се по извеждането му, но това все още не се е случило. 

Васил Грънчаров: Изпълнени са част от мерките след хакерската атака в НАП

„Киберсигурността, както и физическата сигурност, изискват една постоянна грижа и постоянно обновяване на средствата и методите, по които се постига. Киберсигурността е по-специфична, явява се нов елемент”, каза Маринов. И допълни, че след атаката на Националната агенцията за приходите, киберотделът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ много бързо са стигнали до извършителите.
nova.bg