/ БГНЕС
„Степента на уязвимост на системите зависи от много фактори. Решаването на проблемите не е еднократен акт и няма как да се реши в рамките на месец или два“. Това заяви пред БНР Васил Грънчаров – директор на Дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ в Държавната агенция „Електронно управление“.

Колко уязвими са хората, чиито данни изтекоха при атаката на НАП?

След хакерската атака в системата на Националната агенцията за приходите (НАП) бяха разпоредени указания за повишаване на нивото на мрежовата и информационна сигурност, припомни Грънчаров. По думите му голяма част от мерките са изпълнени, за други е необходимо още време и ресурс.

Проверете какви данни от НАП са ви хакнати

„След случая с НАП масово в публичното пространство се коментираше въпросът с това дали е направен технологичен одит, дали са установени проблеми и т.н. Технологичен одит и предприемане само на технологични мерки са част от необходимостта да бъдат предприети мерки за повишаване на мрежовата и информационна сигурност. Необходими са организационни мерки и система за управление на сигурността на информацията“.

Спецсъдът отказа да пусне на свобода собственика на „Тад груп“

Преди местните избори се подготвя план за организиране дейността по повишаване на мрежовата и информационна сигурност. „Установили сме контакт с Централната избирателна комисия, имаме добро взаимоотношение. Необходимо е чисто организационно това да бъде предварително направено“.