/ БГНЕС
Вече е достъпно приложението, чрез което всеки може да разбере какви лични данни са му били неправомерно разпространени при хакването на системата на НАП през юли, съобщават от Приходната агенция, съобщи NOVA.

Равносметката: Комисията за личните данни установи 20 нарушения на НАП

Електронната услугата е публикувана в специално разработен сайт,  чрез който НАП ще продължи да информира засегнатите лица. 

Мъж се представи за служител на НОИ и обра възрастна жена

Справката за това какви лични данни са били неправомерно разпространени може да се направи на адрес: https://check.nra.bg/. Проверката изисква въвеждане на персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, или квалифициран електронен подпис (КЕП), който съдържа ЕГН.

Банката, допуснала теч на данни, ще уведомява лично всеки засегнат

Освен чрез електронната услуга, информация за типа лични данни, които са били неправомерно разпространени, гражданите ще могат да получат и във всички офиси на НАП след представяне на документ за самоличност.

Течът на лични данни от НАП засегнал и белгийци

Българските граждани, които не разполагат с ПИК и КЕП, живеят дългосрочно в чужбина и нямат възможност да посетят офис на НАП, могат да получат информация на телефонния номер за връзка с НАП от чужбинa: +359 2 9859 6801. След свързване, експерт от Агенцията ще зададе контролни въпроси с цел идентификация и предоставяне на нужната информация.

Над 5 млн. лева трябва да плати НАП заради теча на данни, но ще обжалва (ОБЗОР)

Обща информация за чуждестранните лица е публикувана в английската версия на създадения по темата сайт. Чуждестранните лица, за които има разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация.

Борисов: Искаме ресор "Киберсигурност" в Европейската комисия

Новата надградена услуга, предоставяща информация за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.
nova.bg