НАП
НАП / БГНЕС
5,1 млн. лева ще платят българските данъкоплатци за изтичането на личните им данни. Председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов обяви пред бТВ, че това е размерът на глобата, която Националната агенция за приходите (НАП) ще получи след като данните на 5 милиона българи изтекоха от сървърите й. От Агенцията пък вече обявиха, че ще обжалват.

НАП ще обжалва глобата от 5,1 млн. лева за теча на лични данни

Месец и половина, след като стана публично известно че сървърите на НАП са хакнати и от тях изтекоха  данните на близо 5 милиона българи, от Комсиията за защита на личните данни обявиха и размера на глобата, която ще бъде наложена на Агенцията. Максималният й размер по закон е 20 млн. лева, но тъй като според Венцислав Караджов от НАП са проявили отговорно поведение, тя е намалена. Наложените 5 млн. лева могат да бъдат обжалвани в съда, което от Приходната агенция вече обявиха, че ще направят. Оттам обмислят още да съдят заподозрените за атаката за същата сума, за да може да използват финансовия ресурс, в случай че обжалването не бъде удовлетворено. По-рано от НАП обявиха още, че бонусите на служителите в Агенцията няма да бъдат редуцирани заради теча на данни.  

НАП ще плаща 5,1 млн. лв. заради теча на лични данни

 
Най-голямото изтичане на лични данни в България стана публично известно, след като предполагаем хакер изпрати писмо до няколко български медии, в което бяха прикачени и линкове към част откраднатите бази данни. По това време директора на НАП Галя Димитрова беше в отпуск, който не прекрати, като две седмици по-късно определи това свое решение като „тежко, но добре обмислено“.

Един милион лева глоба за българска банка заради изтекли лични данни

Обвинен за атаката беше 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, а след това като обвиняеми бяха привлечени и двама от неговите шефове.

"Жертвите ще платят за престъплението, извършено спрямо тях". Така коментира темата лидерът на БСП Корнелия Нинова в профила си във Facebook. "Днес председателят на комисията за защита на личните данни каза, че това не било наказание, а превенция. Считайте - наказани няма да има, политическа отговорност също", допълва Нинова.