Максим Минчев: Медиите сме длъжни на България
Максим Минчев: Медиите сме длъжни на България / снимка: БТА

Медиите сме длъжни на България. Това заяви генералният директор на БТА Максим Минчев по време на откриването на първия панел „Защо се нуждае България от национални каузи” от Деветата световна среща на българските медии.

Минчев посочи, че готвейки се за форума, е решил да прегледа произволно избрани водещи заглавия в три столични всекидневника, в които е прочел основно негативни текстове за България според различни класации и статистики.

„Очевидно е, че днес страната ни има много проблеми и че 24 години след промените продължаваме да търсим нашия път. Неоспорим факт е, че по много показатели наистина сме отстъпили назад и това се чувства в нашия живот”, добави Максим Минчев. По думите му това е била и основната причина националните каузи да бъдат избрани като тема на тазгодишния форум.

„Имаме ли национална идея и мечта, около които всички да се обединим и къде сме ние медиите? Имаме ли готовност да посрещнем това предизвикателство, от което страната ни се нуждае, за да тръгне напред”, каза още генералният директор на БТА.

Относно случващото се с българските медии извън граница, Максим Минчев посочи, че тяхната география се разширява. За първи път на форума участват представители на българската секция на Националното радио в Китай. Той обобщи, че за периода от осмото издание на форума до сега по-голямата част от българските вестници в чужбина са продължили да се издават, като някои от тях са преминали в електронен вариант, създадена е нова телевизия в Чикаго.

Девет години е повече от традиция, то вече е история, описа председателят на Атлантическия клуб Соломон Паси стойността на медийната среща, която БТА организира всяка година. По думите му едно поколение се сменя на седем години и след като се прехвърлим към следващото, означава, че вече сме създали история.

Влизайки в темата на срещата, Паси посочи, че според тълковните речници каузата е общо дело. Според него в миналото българските каузи са се идентифицирали най-често с разширението на територията, а днес те все по-малко ще се свързват с географията и повече с икономиката, политиката, технологиите. Изброявайки кои са били националните ни каузи досега, Соломон Паси посочи, че ако те са сравнително малко, то е защото много трудно се обединяваме.

Той очерта каузите, които от тук нататък трябва да имаме - присъединяване на България към европейската космическа агенция, признанието за спасяването на българските евреи през Втората световна война, самочувствие да прокарваме и общоевропейски каузи.

На каузата никога не й идва времето, но тя и няма нужда толкова от време, колкото от лидери. Радвам се, че каузата има своята световна среща, защото така има своите най-подходящи лидери, заяви Соломон Паси. Той призова българите да се подкрепяме повече в общите си дела.

Участници на срещата коментираха, че националната кауза може да стане регионална и България да се превърне в регионален образователен и научен център, тъй като по думите им разполагаме с прекрасна университетска инфраструктура и традиции в тази област.