/ Александра Милева, Dariknews.bg
Майките от инициативата „Системата ни убива“ излязоха на протест тази вечер в София и блокираха ключови булеварди в центъра, за да поискат цялостна и завършена реформа в полза на хората с увреждания. Това е осмият национален протест на хората с увреждания, а протестиращите майки припомниха, че няма да се приберат, докато не се случи исканата от тях реформа.

Междувременно днес стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е възложил на депутатите от ГЕРБ и на социалния министър да придвижат и гласуват наведнъж законите за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Ден след като протестиращите майки обявиха, че ще го държат лично отговорен за ангажиментите към провеждането на реформата, премиерът заяви, че единствената му отговорност е да осигури допълнителни 150 милиона лева в бюджета за следващата година.

Отпускат 150 млн. лева за хората с увреждания

протест Орлов мост
Александра Милева, Dariknews.bg

Първоначално протестиращите се събраха пред сградата на Народното събрание, след това се отправиха към Орлов мост, където за кратко го блокираха и отново се върнаха пред парламента.
 
Протестиращите носеха традиционните черни тениски, черни знамена и черни балони, както и плакати с надписи „Системата е блокирала“ и „Не на корупцията! Искаме реформи“.

Майки в черно спряха движението на Дунав мост в знак на протест

протест Орлов мост
Александра Милева, Dariknews.bg

Майките настояват за реформа и тя да бъде цялостна. Гласуването на законите за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги със следването на двегодишен план за изпълнение на реформата, подготвен през лятото, когато се провеждаха заседанията на работната група към социалното министерство.

Родителите на деца с увреждания са обидени от стопирането на реформата с поредното поправяне на проекта на Закона за хората с увреждания, както и на изявлението на премиера Бойко Борисов от днес, че е обещал само отпускането на 150 млн. лева повече за хората с увреждания и нищо повече като ангажимент.
 
Протестиращите дадоха заявка, че следващият подобен протест ще се състои най-късно след седмица и няма да има връщане назад, докато реформата не бъде завършена.
 
В края на днешната протестна демонстрация майките пуснаха в небето черни балони.

протест Орлов мост
Александра Милева, Dariknews.bg


Мая Манолова: Законът за хората с увреждания е осакатен

По-рано Мая Стоицева от инициативата „Системата ни убива“ коментира пред Дарик днешното изявление на премиера Бойко Борисов, че той е обещал единствено повече пари - 150 млн. лева от бюджета за догодина. Коментарът на Стоицева е, че премиерът лъже и, че неговото обещание е било трите закона, свързани с хората с увреждания, да бъдат гласувани до 1 октомври. Нещо, което не се случи и е именно повод за днешния - първи от серия протести в цялата страна.
 
Според Мая Стоицева, Борисов знае, че хората искат реформа, а не искат пари и не му прави чест да противопоставя хората с увреждания на културата. Това е във връзка с изказването на премиера, че обещаните 150 млн. лева са повече от предвиденото за бюджет за култура.

Колкото до това, че майките могат да участват в разпределянето на обещаните пари, Стоицева посочи, че това е работа на хората, които пишат законите, а не е работа на майките на деца с увреждания.

Днес премиерът Борисов заяви на протестиращите майки, че е дал едно-единствено обещание - в новия бюджет да има със 150 милиона лева повече за хората с увреждания: "Социалният министър, майките на деца с увреждания и омбудсманът в тези 150 млн. да вкарат това, което имат като претенции - дали фондове, дали лична помощ, подкрепа. Както искат да го направят".
 
Борисов добави към ангажиментите си спрямо хората с увреждания възложеното придвижване и гласуване на законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги: "Да гледат трите закона и да има 150 млн. повече всяка година оттук нататък, включително и тази, съм го поел като ангажимент. И ако го няма, въпреки че не всички коалиционни партньори са съгласни, тогава могат да кажат: Борисов ни излъга".