Лиляна Павлова
Лиляна Павлова / БГНЕС
Официалният език на председателството ще е български, заяви в "Седмицата" по Дарик радио министър Лиляна Павлова.

"Има две много важни причини за това решение. Искаме да се чува българска реч, искаме да се говори на български. Това има една огромна полза за нас, за България, за икономиката, за университетите. Всички проекти на регламенти и цялата сложна, тежка, бюрократична терминология, ще бъде преведена на български език", обясни Павлова. И допълни, че тази терминология ще бъде предоставена на Софийски университет.

Борисов: Българският народ продължава да вярва в ЕС

"Английският език е официален език и няма да отпадне", поясни министърът за българското председателство на Съвета на ЕС.

Заседанията ще бъдат превеждани на шест езика - български, английски, френски, немски, италиански и испански.

Лиляна Павлова обяви още, че официалното откриването ще бъде на 11 януари в Народния театър, където се очаква да пристигнат председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Бойко Борисов за македонския език: Разбираме се, учените да си спорят по темата

Лидерите и държавните глави на държавите членки на ЕС ще бъдат в България на 17 май.


1500 лица общо ще работят за европредседателството. Всички те ще работят ежедневно по дейности, свързани само и единствено с председателството. Към тях ще има и други хора от министерства, които ще помагат, поясни министър Павлова.