Личните лекари в Кюстендил спират работа за 2 часа
Личните лекари в Кюстендил спират работа за 2 часа / netinfo
Сдружението на общопрактикуващите лекари в Кюстендил организира сигнални протестни действия. Личните лекари ще спрат работа за 2 часа днес, от 10:00 до 11:00 часа и от 15:00 до 16:00 часа.

"Избрали сме това време, защото е най-малко натоварено от към пациенти. Ние няма да отказваме спешна помощ, но няма да издаваме документи. От два месеца такива сигнални протести има в цялата страна, по график за нас от Кюстендилска област се паднаха последните два дни", заяви за Дарик д-р Румен Алексов – председател на Сдружението за областта. Според него вече има ефект от протестите, защото експертни групи водят успешни разговори с НЗОК и Министерство на здравеопазването.

Общопрактикуващите лекари искат по-добри финансови условия на работа или цените на извършваните от тях услуги да бъдат индексирани с ръста на инфлацията. "Цените, по които работим, не са променяни от края на 2006 година, а в същото време се увеличиха наемите за кабинети, разходите за ток, вода, газ и други консумативи", коментира д-р Алексов.

„Не сме получили нито един процент компенсация или индексация, съобразен с процесите на инфлация, които има в нашата страна. Другият пример за множеството проблеми с правилата на нашата работа е например да изпишем определен медикамент. За лечение на една артериална хипертония, която е най-значимото социално заболяване на нашето съвремие, се налага да изпращаме нашите пациенти за консултации при съответния специалист, без да има нужда от това. Тук здравната каса харчи един абсолютно ненужен ресурс”, каза Алексов.

Лекарите имат готовност и да спрат работа за няколко дни през септември, ако исканията им не бъдат чути и не бъдат заложени в бюджета на НЗОК за догодина.

Други новини от Кюстендил