Левицата има основания за нов мандат, смята Калфин
Левицата има основания за нов мандат, смята Калфин / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

„Левицата има абсолютно всички основания, с фактите на изпълнения мандат, да поиска доверието за следващ такъв”, каза вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в предаването „Годината” на Дарик радио. „Но убеждаването на избирателите, трудно следва само от себе си. Някой път и убедителни факти не са по-силни от масовата емоция”, каза Калфин. „Догодина ще бъде трудно от гледна точка на икономическото развитие. Ще се постараем да има максимална солидарност и откритост при провеждането на политиката, включително и в предизборната кампания”, допълни външният министър.

"България трябва да се научи да прилага процедури и мерки, които да отговарят на стандартите и на очакванията в Европейския съюз", отбеляза Калфин, като допълни, че при пътуванията си извън България не среща отношение отвън като към една втора ръка държава. „Няма страна, която да е влязла в ЕС, и да е започнала да изпълнява веднага стандартите”, уточни той и заяви категорично, че България е един търсен и уважаван партньор във външната политика.

„Българите имат основание да гледат съвсем балансирано навсякъде нито само на Запад, нито само на Изток. България много ясно е изразила своите ценности и в НАТО, и в ЕС. Имаме принципна и добре балансирана политика”, каза вицепремиерът. Той отбеляза като важно външно политическо събитие приключването на българското участие в Ирак. По думите му в Ирак и сега има много рискове, но има и голям напредък. „Днешният Ирак е много по-различен от Ирак, когато България отиде”, отбеляза той. Калфин припомни, че български военни участват в още три мисии на НАТО и ЕС – в Косово, Босна и Афганистан. „Афганистан е много предизвикателна мисия. Ние увеличихме през изминалата година участието си там, подготвя се екип от инструктори, които да подготвят афганистанската армия. Засега не се предвижда увеличаване на българската част”, каза още външният ни министър.

В студиото на Дарик радио Калфин заяви още, че днес на българите им е много по-лесно да пътуват и да работят в чужбина. Той допълни, че ограниченията за България са много по-малки и непрекъснато отпадат. Като пример даде решението на испанското правителство да отмени всички ограничения за работа на български граждани в Испания. „Задържането на ограничения е абсолютно безсмислено от икономическа гледна точка”, поясни той. Според него, в условията на криза, най-лошо е да се въвеждат пазарни ограничения. „Голяма грешка ще бъде, ако в България се предприемат мерки, които да предпазят отделни сектори или отделни части от икономиката”, заяви министърът. Той поясни, че трябва да се насърчат тези, които изнасят, тъй като България е една малка икономика.

В отговор на въпрос какъв паралел ще направи между ситуацията днес и кризата от 1997-а година, вицепремиерът отговори, че сега България се намира в много по-различна ситуация от `97-ма. „Тогава нямаше никакви резерви, а сега държавата подпомага социалния сектор и икономиката”, заключи той.

Цялото интервю с Ивайло Калфин четете тук