Лекарският съюз даде на съд служебния рамков договор
Лекарският съюз даде на съд служебния рамков договор / sxc.hu
Лекарският съюз даде на съд служебния рамков договор
86429
Лекарският съюз даде на съд служебния рамков договор
Лекарският съюз даде на съд служебния рамков договор
  • Лекарският съюз даде на съд служебния рамков договор
  • Лекарският съюз даде на съд служебния рамков договор

Българският лекарски съюз атакува в съда служебния рамков договор, наложен от здравните власти през март, който позволява на здравното министерство и здравната каса еднолично да разпределят парите за здраве.

От съсловната организация са внесли жалба във Върховния административен съд, с която искат отмяна и спиране на действието на договора. Пред Дарик председателят на съсловието д-р Венцислав Грозев подчерта, че приетият служебен рамков договор от една страна е незаконен, а от друга - ще затрудни достъпа на пациентите, както до болниците, така и до извънболнична помощ.

Изпълнението на служебния рамков договор не само ще затрудни достъпа до медицинска помощ, но ще причини и материални вреди на пациентите, посочи д-р Венцислав Грозев. Тъй като според лекарите документът е и незаконен, те вече са го атакували чрез жалба в съда.

„Ние там категорично заявяваме, че това е незаконосъобразно, неправомерно е и ще доведе до проблеми, които ще затруднят достъпа на пациентите до болнична и извънболнична помощ. Ще доведат и до доста неясноти и доста притеснения от страна на колегите лекари, във връзка с изпълнението на това решение.

Лекарите решиха - няма да подпишат националния рамков договор

Плюс това ние считаме, затова и атакуваме документа в съда, че параграф 44 от Закона за здравното осигуряване е нарушен. В него се заявява, че при една такава създала се ситуация, във връзка с неподписване на Националния рамков договор за 2016-а година, остава в сила старият договор от миналата година. Затова ние взехме своето решение и сме го внесли във Върховния административен съд", информира Грозев.

Служебният рамков договор бе предложен от здравните власти, след като от съюза отказаха да подпишат Национален рамков договор за 2016 година. В основна предпоставка за неподписването се превърна нежеланието на лекарите идеята на министър Петър Москов да влизаме в болници чрез пръстов идентификатор да залегне в документа.

Тогава лекарите определиха проекта на министъра за Национална здравна карта като неадекватен и неприемлив, а идеята да се влиза в болници и аптеки с пръстов идентификатор - като поредния административен абсурд.

Служебният рамков договор, наложен от здравните власти, е атакуван в съда също и от Сдружението на частните болници, както и от Центъра за защита на правата в здравеопазването.