Лекарите решиха - няма да подпишат националния рамков договор
Лекарите решиха - няма да подпишат националния рамков договор / БГНЕС, архив

Българският лекарски съюз няма да подпише национален рамков договор тази година. Това решиха делегатите на събора на съсловната организация, който се провежда в петък и събота в столицата.

„За" да положат подписите си върху документа гласуваха едва 10 лекари, „против" - 265 делегати, а 15 се въздържаха.

Срещу подписването на договора се обявиха и цели районни колегии в София, Пловдив, Велико Търново, Шумен, Враца и Ловеч.

В основна предпоставка за неподписването за договора се превърна нежеланието на лекарите идеята на министър Петър Москов да влизаме в болници чрез пръстов идентификатор да залегне в документа.

Лекарите категорично против пръстовият отпечатък да е вход за болниците

От здравното министерство обаче настояха пръстовите идентификатори да бъдат регламентирани именно в рамковия договор. Вероятността такъв тази година да няма нарасна, след като лекарите поискаха 36 млн. лв. допълнително за прегледи и изследвания в извънболничната помощ, но касата отказа да им ги осигури, защото ще влезе в дефицит.

Лимитите за болниците нямало да отпаднат

Сред другите аргументи на съсловието срещу подписването на договора са документи и нормативни актове, които са залегнали в него, но все още са в процес на разработка и не са влезли в сила. Един от тях е Националната здравна карта.