Лекарите категорично против пръстовият отпечатък да е вход за болниците
Лекарите категорично против пръстовият отпечатък да е вход за болниците / sxc.hu

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз постигнаха съгласие за всички спорни моменти, от които зависи подписването на национален рамков договор, но не и по отношение на пръстовия идентификатор.

Това стана ясно след среща между лекари и каса, която се проведе този следобед, ден преди да започне съборът на съсловната организация, на който ще се вземе категоричното решение дали лекарите ще положат подписа си върху договора.

Лекарите отказват да подпишат рамковия договор, чувствали се притиснати в ъгъла

Лекарите изразиха несъгласие идеята да влизаме в болници и аптеки чрез пръстова идентификация да залегне в рамковия договор.

В коментар за позицията на лекарите ресорният министър Петър Москов бе категоричен, че рамков договор може да няма, но идентификатори ще има при всички случаи, като те ще бъдат въведени още от това лято.

В случай, че договор не се подпише от лекарите, може да се създаде служебен договор, при който касата и здравното министерство ще разпределят парите за здраве еднолично.

На лекарския събор, който започва на 26 февруари, ще бъдат обсъждани параметрите на рамковия договор, а в събота ще бъде гласуването дали да бъде подписан Националният рамков договор.