Разказ за смелост и упорит труд, които дават резултат
Млада жена пропътува хиляди километри, за да сбъдне мечтата си - да се грижи за здравето на българските полярници на Ледения континент. Тя е млада, красива и безстрашна. Тя придружава учените, докато ходят по опасните ледници и винаги е готова да помогне, съобщава NOVA.

Албена умее и да готви – меси хляб с ледникова вода и може да прави кисело мляко. „Заквасили сме прясно мляко и ще си правим домашно кисело мляко. Утре би трябвало вече да е готово.  То се прави с много любов, с много мерак и с лактобацилус булгарикус, взет от България. Изкарваме на най-чистия въздух, тъй като в близките няколко хиляди километри няма замърсяване”, каза д-р Албена Атанасова – анестезиолог в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

Мултифункционална, но преди всичко тя е лекар на края на света. "Доста хора ми казаха: „Ти си луда! Аз не бих го направила никога”. Голяма част ми казаха, че благородно ми завиждат. Близките ми са уплашени, защото пътят е труден, условията са сурови, крие много опасности", каза още д-р Атанасова.

Албена завършва Медицинския универистет в София. От 2012 г. работи в „Пирогов” в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение. Обожава предизвикателствата, затова решава да стигне до най-студеното място на планетата, за да гарантира здравето на поларниците ни. "Хората, с които пътувах насам, когато пристигнахме, дали от промяната на климата или температурните инверсии от София, през Сантяго, където е горещо, после пак на минусови температури, се разболяха, включително едното момче беше с остър бронхит и се наложи антибиотично лечение. Наистина имаха нужда от лекарска намеса. Важно е да има лекар, защото не се знае какво може да се случи", заяви тя.

Всички, които стъпят на ледената земя разбират колко рискови и непредвидими ситуации има буквално на всяка крачка. В базата ни има лекарски кабинет с всичко необходимо. Д-р Атанасова взема проба с глюкомера, за да установи дали професорът е качил захарта. Преди да тръгнат за Антарктика, всички преминават през сериозни медицински прегледи. Условие, за да заминат, е да са напълно здрави. По пътя и на Ледения континент дебнат много опасности, затова да имаш лекар под ръка на края на планетата, е изключително важно.

"Важно е, защото най-близката лечебница е на 130 км на съседния остров Кинг Джордж, а най-близката болница за сериозни неща е в Пунта Аренас и Ушуая, които са на повече от 1000 км", каза проф. Христо Пимпирев.

Ако се случи нещо сериозно, може да се чака до седмица, докато болният се транспортира. "Определено е предизвикателство, първо от професионална гледна точка, защото съм единственият лекар. Покриваш всичко - травма, кардиологични и респираторни заболявания, а от лична гледна точка - екстремен път и сурови условия, няма болница", заяви д-р Атанасова.

"Първа помощ трябва да се окаже в първите минути, часове, затова ние от 1993 г. имаме лекар на базата. На съседната испанска база има лекар. Когато имах тежка настинка, испанската лекарка дойде 2 часа след полунощ с моторна шейна и ми би най-новия антибиотик венозно, който ние нямахме и ме вдигна на крака", каза проф. Христо Пимпирев.

Ако сега има лекарски кабинет с модерна апаратура и много лекарства, то едно време антарктиците са разчитали единствено на малка аптечка.