Лазар Колев се изправя пред ВКС на 6 февруари
Лазар Колев се изправя пред ВКС на 6 февруари / снимка: Impact Press Group, архив

Делото „Белнейски" ще се гледа на 6 февруари пред Върховния касационен съд, научи Дарик. В края на ноември апелативните магистрати в Пловдив потвърдиха присъдата на Пазарджишкия окръжен съд „доживотен затвор без право на замяна" за единствения обвинен за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски Лазар Колев. Той е осъден да заплати на родителите на момичетата обезщетение от 400 000 лева.

В края на миналата седмица делото бе внесено във ВКС и очакванията на единия от защитниците на Колев - адвокат Марин Марковски, бе то да се гледа най-рано в началото на март.

Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана. Магистратите са направили изчерпателен анализ в 120 страници на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина. Материалите по делото са събрани в 30 тома.

Пред Върховния касационен съд искането на защитата на Колев ще бъде делото да се върне за разглеждане по същество заради процесуални пропуски, допуснати още на първа инстанция в Пазарджишкия съд. Адвокатите Марковски - баща и син, ще поискат също да бъдат преразгледани и всички събрани доказателства по делото.

„Ако има правосъдие, съдебната грешка ще бъде поправена и Колев ще бъде оправдан. Това обаче едва ли ще се случи, тъй като в България правосъдието е като здравеопазването", коментира за Дарик адвокат Марин Марковски.

„Очаквам и на последна инстанция съдът да потвърди присъдата на убиеца на децата ми", заяви за Дарик майката на Росица и Христина - Фани Белнейска.

Други новини от Пловдив