Лазар Колев отново се изправя пред ВКС
Лазар Колев отново се изправя пред ВКС / снимка: DarikNews.bg

Върховният касационен съд ще гледа делото "Белнейски". На 6 февруари делото бе отложено заради неявяване на защитниците на единствения обвиняем за убийството на Росица и Христина от Пазарджик и осъден на доживотен затвор без право на замяна Лазар Колев. Адвокат Марин Марковски депозира молба делото да бъде отложено заради здравословни причини, а синът му Димитър Марковски не се яви, тъй като бе на делото "Килърите" в Шумен, по което е защитник.

Пловдивските магистрати потвърдиха решението на пазарджишките съдии за доживотна присъда на Лазар Колев. Той е осъден да заплати на родителите на Росица и Христина обезщетение от 400 000 лева. Според апелативните съдии обвиненията срещу Лазар Колев са доказани по категоричен начин, а защитната му теза е изцяло опровергана. Те са направили изчерпателен анализ в 120 страници на показанията на над 50 свидетели, 40 експертизи, включително и заключения, изготвени в чужбина.

Според Иво Найденов, адвокат на Фани и Стоимен Белнейски, защитниците на Колев "мотаят" делото.

На днешното заседание адвокат Марин Марковски отново ще пледира "невинен" и ще поиска оправдателна присъда за Колев. Адвокат Иво Найденов бе категоричен, че отново ще подържат становището, че това е справедливата присъда за Лазар Колев.

По случая "Белнейски" няма друг обвиняем, шест години след убийството на момичетата. Води се разследване срещу втори неизвестен заподозрян, за който има изолиран ДНК-материал. По случая има развитие. Работим, но към момента нямаме достатъчно доказателства за повдигане на обвинения, заяви Веселин Мартински. Следователят по делото е категоричен, че Лазар сам е убил двете сестри, а вторият заподозрян е изнасилил по-малката Христина.

Иво Найденов смята, че Лазар не е убил момичетата сам, а е имал „помагач".

Делото "Белнейски" е едно от най-скъпите и най-скандални дела в България. По случая има десетки свидетели, 8000 разпитани и 30 тома материали.