Латиноамерикански картели използват българи за трафик на кокаин
Латиноамерикански картели използват българи за трафик на кокаин / снимка: Reuters
Латиноамериканските картели използват българи за трафик на кокаин
25638
Латиноамериканските картели използват българи за трафик на кокаин
  • Латиноамериканските картели използват българи за трафик на кокаин

Арестуваните с над 1 тон кокаин двама българи Калоян и Златин Райнови в
Доминиканската република вероятно са били наети, за да докарат дрогата от Карибско море до Европа, разказва пред Дарик бившият заместник-началник на ГДБОП Калин Михов. Съдът в Санто Доминго реши да остави българите в ареста за постоянно. Пред Дарик главният секретар на МВР Калин Георгиев заяви, че до момента не е искано съдействие от българските власти по случая.

В България има много хора с морски познания, които се свързват с представители на латиноамериканските картели и затова случаите на арестувани българи с кокаин през последните 10 години не са рядкост, разказва бившият заместник-директор на ГДБОП Калин Михов.

„По принцип кокаинът се пренася в по-големи количества. Тези варели, първо може да някакъв легален товар или да имитират легален товар или пък тези варели може да са някакви провизии - гориво, вода. Тук имаме свободни яхтсмени по Варненско - хора, които са с документи, правоспособни да управляват яхти. Имаме и хора, които да им направят връзка с тези, които търсят транспорт на кокаин от Южна Америка за Европа. В повечето случаи тези яхти го пренасят до Западна Европа, там се разплащат. Самият организатор може да е българин, който може да е базиран по Германия, Испания. Обикновено по-лесно е да стигне до Западна Европа - Азорски острови, Португалия, Испания. На Азорските острови сменят превозното средство, плавателния съд най-точно казано", каза още Калин Михов.

Двамата братя Калоян и Златин Райнови бяха задържани в западната част на столицата на Доминиканската република с близо 1,3 тона течен кокаин. Наркотикът е бил замаскиран във варели като моторно масло. Заедно с двамата българи в ареста попаднаха и няколко доминиканци. Предполага се, че кокаинът е трябвало да бъде транспортиран от карибската държава за Европа и сънародниците ни са били наети именно за това.