България се катери по пика на петата вълна на COVID-19. Това заяви на брифинг пред медиите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той прогнозира, че ръстът на новозаразените с коронавирус ще продължи още една или две седмици, след което се очаква пик и нормализиране

Той коментира и методиката, по която се налагат ограничителни противоепидемични мерки на национално ниво

"Все още има разлики между отделните региони и отделните области, така че ако над 50% или 2/3 от областите влязат в такъв (по-строг) режим, ще се обсъждат общонационални мерки", заяви Кунчев.

Областните щабове решават на регионално ниво как да бъде организиран учебният процес, обяви още Кунчев. 

COVID картата на България: Само две области не са в тъмночервено

Той коментира и заболеваемостта по региони в страната: "Първа и пета зона са в червена зона, очаквано, прогнозата беше такава. До няколко дни Централната Южна зона също ще влезе в Етап 3 (Пловдив, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян). 

карта зони
coronavirus.bg

Засега стойностите са по-ниски в Североизточната част на страната, но от вчера и Варна е с високи стойности", отчете още Кунчев.

Собственици на заведения обявиха гражданско неподчинение срещу новите COVID мерки

Главният държавен здравен инспектор коментира и недоволството на собствениците на нощни заведения, които поискаха неговата оставка и обявиха гражданско неподчинение срещу въвеждането на вечерен час от 22:00 часа за заведенията. Кунчев заяви: "Ако след две години епидемия и толкова богат международен опит, трябва да обясняваме защо е важно, значи сме си загубили времето", категоричен беше той. И допълни: "Ако ми посочите една европейска страна, която нямаше такива ограничения в пика на заразата, бих последвал нейния пример. Данните показват, че в питейни заведения, особено след 22:00 часа, хората са склонни много по-малко да спазват мерките, да бъдат в контакт много по-близо един с друг. Просто типът на поведение в такива заведение е такъв. Смятате ли, че се спазват някакви изисквания в една дискотека в Студентски град след 01:00 часа", заключи доц. Кунчев.