1505.07 на 100 хиляди заразени достигна заболеваемостта от COVID-19 у нас. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/.

Единствено Търговище и Кърджали все още са в червената зона по заболеваемост. Всички останали 26 области на страната са в последната – тъмночервена зона

НЦЗПБ


Картата на епидемичната обстановка към 25 януари разделя страната на пет региона, като във всеки от тях се следи развитието на пандемията. Сред един от факторите са определяне на етапа, в който се намира даден регион, е заетостта на интензивните легла за болни с COVID-19. 

coronavirus.bg


На нея се вижда, че първи и пети регион са в Етап 3 и се очаква да останат в него и след пет дни. Втори и четвърти регион са в Етап 2, но се очаква да преминат в Етап 3, а трети регион е кандидат за Етап 2 след 5 дни. 

COVID-19 в България: Над 11 000 нови случая 

Според новия План за справяне с COVID-19 именно заетостта на интензивните и леглата за лечение на пациенти с неусложнена форма на COVID-19 е сред факторите за налагане на противоепидемични мерки. Друг фактор, който здравните власти следят, е натовареността на здравната система на седмична база и 14-дневната заболеваемост от COVID-19.

Четирите етапа, по които ще се прилагат COVID мерките са разписани в Плана за справяне с COVID-19

Министерски съвет
 

Първи етап - Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, зелен сертификат и тестване в училище. Предвижда се още разширяване на обхвата на обектите и дейностите, спрямо които са въведени COVID мерки и контрол върху спазването им. Преустановяват се и училищните екскурзии. 

Втори етап - Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три - Публичните обекти ще работят до 22:00 часа с до 50% от своя капацитет, заедно с изискването за зелен сертификат. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири -  Ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда, с изключение на учениците от първи до четвърти клас. Детските градини ще останат отворени.

Онлайн може да се следи и разпространението на COVID-19 в реално време. От динамичните карти с актуална статистика става ясно, че най-голям е броят на карантинираните в София град - 415 хиляди души, следвана от Пловдив със 180 хиляди души. 

coronavirus.bg

Най-малко са карантинираните заради коронавируса във Видин, Смолян и Търговище, където под карантина са съответно 24,9 хиляди, 27,4 хиляди и 29,7 хиляди души.