Димитър Манолов
Димитър Манолов / БГНЕС, архив
КТ "Подкрепа" излиза национален протестен митинг-шествие, а социални работници от цялата страна ще стачкуват за увеличение на заплатата, съобщиха от синдикалната организация.

Националният протестен митинг-шествие - от 11.00 ч., е под наслов "Болните работници не са престъпници!".

КНСБ и "Подкрепа" започват спешен анализ на болничните


Основните искания на протестиращите са работодателите да поемат поне първите пет дни от болничните; да изплащат 100% от трудовото възнаграждение през този период (понастоящем е едва 70%, като от тях се удържат осигуровки и данъци); отпадане на данъка върху минималната работна заплата; спешна актуализация на добавката за нощен труд, която е в размер на 25 стотинки; ограничаване на извънредния труд и прилагане на сумираното изчисляване на работното време само в непрекъсваеми производства.

От 10.00 ч. до 11.00 ч. в 35 Дирекции "Социално подпомагане" в цялата страна ще се състои едночасова предупредителна стачка с основно искане за 40% базово увеличение на основната работна заплата на социалните работници и служители. Стачката е организирана от Националния синдикат на административните служители към КТ "Подкрепа".

Работниците и служителите, членове на КТ "Подкрепа", няма да допуснат да продължи отнемането на социалните ни права, посочват от синдиката.
БТА