/ БГНЕС, архив
КНСБ и КТ "Подкрепа" сформират обща експертна работна група, която започва работа още от понеделник, за да направи собствено изследване и анализ на информацията и данните по темата в НОИ, НАП и НЗОК, и да излезе със собствени заключения и препоръки по достъпа до обезщетения, документацията и контрола за установяване на истинността на настъпването на риска "временна неработоспособност". Това се посочва в позиция на двата синдиката, изпратена до медиите от пресцентъра на КНСБ.

Предлагат лимит на болничните, изплащани от работодател

Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" заявяват също, че няма да допуснат да се орязват правата на работниците и служителите, когато техните работодатели не са изпълнили задължението си по закон да внесат дължимите осигурителни вноски и данъци.

"Воля" иска болничните да се плащат от НОИ: Не трябва да се натоварва бизнесът

Те декларират това във връзка с продължаващото напрежение и споровете около плащането на първите три дни от временната неработоспособност на работещите, както и в контекста на появяващите се нови и все по-обхватни предложения на работодателските организации, в които се засягат правата на работещите, се отбелязва в позицията.

"Макар че експертите на двата синдиката не допускат тази идея да се възприеме от страна на правителството или на Народното събрание, тъй като подобна практика няма никъде, все пак алармират за позицията си по този конкретен въпрос", допълва пресцентърът.

Борисов за болничния: Няма такова предложение, няма и да има (ВИДЕО)

Междувременно премиерът Бойко Борисов стопира предложението на ГЕРБ и ОП да бъде безплатен първият ден от болничните. 

КТ „Подкрепа“ с готовност да напусне Националния съвет за тристранно сътрудничество

Припомняме също, че работодателите заплашиха да напуснат Тристранния съвет за социално сътрудничество. 

Работодателите се готвят да напуснат тристранката заради болничните


"С тревога отбелязваме, че въпреки нашите усилия да се направи реформа, правителството планира да се запази статуквото. Години наред неглижирането на проблема с фалшивите болнични доведе до източването на огромен ресурс и от осигурителните фондове, и от работодателите", се казва в позицията на работодателите

КНСБ се отказа засега да протестира, а "Подкрепа" ще вдига протест пред МС в сряда.