/ DarikNews.bg
От "Воля" настояват да отпадне изцяло ангажиментът болничните да се изплащат от работодателите и той да се поеме само от НОИ. Според депутатите на Марешки не може да се натоварва бизнесът с тези плащания и затова са внесли текстове срещу това между първо и второ четене в бюджета.

В същото време зам.-председателката на парламентарната група Кръстина Таскова подчерта, че от "Воля" са против анонсираното от управляващите предложение да не се плаща от никого първият ден от болничните на работниците.

Предлагат лимит на болничните, изплащани от работодател

Тя обясни, че на среща със синдикати и работодателски организации е било обсъдено тяхното предложение за отпадане на ангажимента на работодателите да плащат първите три дни от болничните. Таскова посочи, че идеята е придизвикала различни коментари, но не се е стигнало до консенсус.

"От "Воля" ще продължим да настояваме за това, за втори път внасяме такова предложение, за нас е изключително важно бизнесът да не бъде натоварван с тези плащания и скрито, косвено, да бъдат повишавани данъците му. А държавата трябва да се грижи за служителите си. Не е коректно бизнесът да поема и тези три дни от болничния", посочи депутатката на Марешки.

Омбудсманът: Отказът от орязването на болничния е адекватен и навременен

"Не може работодателят да бъде използван като параван, и да му бъдат прехвърляни ангажименти, с които държавата явно не може да се справи. Ако държавата не може да спре фалшивите болнични, работодателят няма как да поеме този ангажимент. Нека кажем и че не може да се говори под общ знаменател за всички и да твърдим, че всички злоупотребяват. Нека всички са живи и здрави и да могат да работят, и работодатели и служители да са щастливи", пожела накрая Кръстина Таскова.

Ивелин Желязков от АИКБ подкрепи предложението, но по думите му то не е достатъчно.

"Не решава големия проблем - фалшивите болнични. Това, че те от 2012 г. неизменно се увеличават като брой. Това трябва да спре, искаме мерки, сега очакваме изпълнителната власт да предложи работещи мерки, защото в противен случай ще се стигне до ден, в който преди или след празник всички работещи в отделни предприятия ще са в болничен. Въпросът не е дали, а кога", настоя той.

Симеонов: Ще внесем нов текст срещу фалшивите болнични, няма да се откажем

Желязков заплаши, че ако не бъдат инициирани промени в тази връзка, от АИКБ ще напуснат тристранния формат, "за да не легитимират неработещи решения".

Ася Гонева от КНСБ пък посочи, че очакват официална информация дали ще бъде внесено или не предложението за орязването на болничния, а не само "медийната изява на министър-председателя". От синдикатите отново настояха за среща с Борисов и свикването на спешен съвет за тристранно сътрудничество.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Йоанис Партениотис пък лансира идеята бизнесът да плаща не само първите три дни от болничните, а първите пет.

"На предстоящия НСТС ние ще поискаме размерът на периода, който да бъде покриван от работодателите, да бъде увеличен от три на пет дни. Нещо, което като позитивна практика наблюдаваме в по-голямата част от страните на ЕС", каза той.