Катастрофата на Околовръстното в София, при която загина човек, а друг беше ранен, е поредният случай, от серията подобни, започнали през лятото, в които се вижда неприятна дифузия между органите на реда и престъпните елементи - това коментира пред NOVA криминалистът Иван Савов.

„Това е пореден случай, в който виждате корупционни действия на полицейски служители”, заяви Савов.

„Така, както е представена ситуацията се извежда следната връзка: Патрулът спира лицето, то най-вероятно си е платило някаква сума, след което полицейските служители са решили да го съпроводят на известно разстояние, за да са сигурни, че няма друг патрул да го спре. Лицето, което е употребило наркотици, решава да кара непремерено и предизвиква катастрофа. Полицаите не са се намесили, тъй като не е трябвало да бъдат там изобщо. Изплашили са се, че ако се намесят, по-лесно ще бъде разкрито тяхното участие и присъствие”, коментира Савов.

„Това е порочна практика, за която съм чувал от доста години насам. Чувал съм доста такива истории”, коментира още криминалистът.

„Не смятам, че настоящият министър може да доведе до някакъв резултат. Той е служебен министър. Освен това се държи като адвокат на подсъдимия, не като министър”, каза Савов.

Той обясни, че всеки полицейски автомобил е с GPS тракер и може да бъде установено, къде се е намирал по време на катастрофата.

„Може да се установи до минути какво е станало”, каза Савов.

МВР има вътрешни механизми за изчистване на системата от подобни елементи, коментира още той.
nova.bg