"Приемането на така нареченото "френско предложение" от парламента в Северна Македония не е изненада за нас, както не е изненада това, че беше прието модифицирано предложение, за чиито промени така и не бяхме уведомени", коментира председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, цитиран от пресцентъра на партията.

Той посочва, че от "Възраждане" вече са внесли в деловодството на Народното събрание свое предложение за отмяна на взетото вече решение от българския парламент във връзка с разширяването на ЕС и процеса на преговори на Република Северна Македония (РСМ).

"Вгледано в кризите, които ни влияят ежедневно, голяма част от българското общество не обърна внимание, че при посещението си в парламента на Северна Македония Урсула фон дер Лайен категорично обясни, че преговорният процес няма да включва исторически въпроси, тя заяви и че има македонски език", коментира Костадинов. Той посочва също, че парламентът на РСМ е приел "френското предложение", след като в продължение на дни е имало изказвания на трибуната му, които са изразявали българофобия.

Македонският парламент одобри френското предложение

"Това показва, че нашите европейски партньори за пореден път ни предадоха, поставяйки общностните интереси пред нашия национален интерес. Показаха ни ясно и категорично, че те защитават позиции, които са промакедонски, а не пробългарски, независимо че България е член на Европейския съюз", заявява лидерът на "Възраждане".

По-рано днес парламентът в Скопие задължи правителството да продължи по пътя към ЕС. 
БТА